1. januar 2016

Hvad gør dyrepasserne med alle dyrene i Zoo nytårsaften?

DYR

Jeg vil gerne vide, hvad dyrepasserne gør med alle dyrene i Zoo, når der er masser af fyrværkeri nytårsaften? Mange hunde får jo piller, så de kan slappe af, men hvad med alle dyrene i Zoo, spørger Matilda Danielewicz, 8 år.

Det var da egentlig et godt spørgsmål. Når man tænker på, hvor god hørelse mange af dyrene i Zoo har, skulle man tro, at nytårsaften måtte være en skræmmende oplevelse. Jeg har selv en hund, der har det svært fra december og et stykke ind i januar, hvor man hele tiden hører høje brag, hvor jeg bor. Nogle gange kan det endda være svært at få ham ud at gå, hvis der er kanonslag i nærheden, og nytårsaften er virkelig en prøvelse, som han gennemlever på beroligende medicin.

Men ud over hunde ved jeg ikke meget om emnet, her på Statens Naturhistoriske Museum har vi ingen levende dyr, kun skeletter, udstoppede dyr og smådyr i sprit. Så jeg måtte søge ekspertbistand, og jeg sendte dit spørgsmål til Mads Bertelsen, som er dyrlæge i Zoologisk Have i København, og her er hans svar:

Det interessante er, at Zoologisk Have ikke behøver at gøre særligt meget ud af nytårsaften og fyrværkeriet. Det vigtigste vi gør, er at vi sætter en brandvagt i det gamle zootårn for at holde øje med, at vildfarne raketter ikke skal antænde nogle af de fine stråtage i Zoo.

Dyrene tager normalt alt nytårshalløjet med ophøjet ro, og det er kun uhyre sjældent nødvendigt at gribe ind. En del af forklaringen er nok, at der er relativt langt fra de fleste dyrehuse til det nærmeste fyrværkeri, og at der ikke er nogen mennesker til at opføre sig anderledes.

For hundenes vedkommende er det ofte de ændrede omstændigheder omkring dem; gæster, ejere der går senere i seng, etc. der forstyrrer dem mere end lydene i sig selv.

Vi har ved enkelte lejligheder, hvor der har været arrangementer inde i selve haven, måttet berolige en tapir med lægemidler svarende til dem mange hunde får, men altså normalt ikke nytårsaften.

Emner