9. maj 2014

En oksetand af ældre dato

Bestemmelse

Vi er i besiddelse af en genstand som vi gerne vil forsøge at få identificeret. Den er af ben eller forstenet i flint, fundet i vandet tæt ved land ved Båring Vig på Nordfyn. Genstanden har en glat overflade, som virker slebet af mange års ophold i vandet, glat som en rullesten. Overfladen har runde vulster og furer og er tilsyneladende opbygget af en slags parallelle kanaler eller rør. Størrelsen er ca. 2 cm x 2 cm x 2,5 cm. Kan det være en tand fra kvæg? Spørger Helge Genster fra Sønderborg.

Du har fuldstændig ret, det er en tand fra en okse. Eller rettere, det er det næsten helt sikkert. Vores knogleekspert her på Statens Naturhistoriske Museum kan kun være 100 procent sikker, hvis han har haft den i hænderne, men ud fra dine billeder er han så godt som helt sikker på, at det må være en kindtand fra en tamokses overkæbe.

Det er ikke muligt at afgøre, hvor gammel, den er, men den blå farve kunne antyde, at den ikke er helt ny, og den kan sagtens stamme fra et dyr, der døde for nogle hundrede eller måske endda tusind år gammel.

Det er nok mest sandsynligt, at det er en tand fra en okse, der er blevet slagtet, men om det er sket i fx middelalderen eller måske endda bronzealderen, det er ikke muligt at afgøre uden en datering af fundet, og det ville kræve en bekostelig kulstof-14-datering.

 

Emner