21. marts 2014

Gennemsigtighed

Natur og kultur

Jeg undrer mig over hvordan man laver glas der er uigennemsigtigt fra den ene side og gennemsigtigt fra den anden? Den slags glas som politiet bruger ved konfrontationer, hvor en gerningsmand skal udpeges. Spørger Iris.

Den slags glas kaldes som regel for envejsspejle, så man skulle måske tro, at lyset kun kan gå igennem fra den ene side. Men i virkeligheden er de gennemsigtige fra begge sider. Grunden til, at man kan bruge dem som envejsspejle, er, at man dæmper lyset på den ene side af spejlet.

Dem, som er linet op under en konfrontation, befinder sig et rum med stærkt lys, mens dem, der skal udpege den mistænkte, står i et mørkt rum. I det lyse rum overdøver refleksionen det lys, der kommer fra det mørke rum. I det mørke rum er refleksionerne svage, og man kan let se igennem spejlet. Hvis der pludselig blev tændt for en stærk lampe i det mørke rum, ville refleksionerne blive meget kraftigere, og i det lyse rum ville de mistænkte pludselig kunne se ind til vidnerne. Nogle gange kan man godt se igennem spejlet fra den lyse side, man skal bare tæt på glasset og holde hænderne op omkring øjnene, så de skærmer for lyset. Med lidt held kan man så ane, hvad der er på den anden side. Man kan også lyse på spejlet med en stærk lommelygte, hvis det er et envejsspejl, kan man som regel ane, at der er et rum inde bagved glasset.

Envejsspejle laves på samme måde som normale spejle ved at man lægger et tyndt lag af et metal, som regel aluminium, på glasset. Et tykt lag aluminium vil reflektere alle de lysstråler, der rammer det, og man vil som regel hænge glasset op med metallaget på bagsiden, fx ude i badeværelset. Hvis man sætter en finger på spejlet, vil man opdage, et fingerspidsen ikke vil røre ved sin spejling, der er et lille "hul" imellem dem. Hullet svarer til tykkelsen af glasset, som også er afstanden fra fingerspidsen og hen til det laget af aluminium.

Envejsspejle laves ved at lægge meget tynde lag af metal på glasset. Med et meget tyndt lag reflekteres kun en lille andel af lyset. Jo tykkere laget er, jo stærkere bliver spejlingen. Og vi taler om meget tynde lag, et lag aluminium på bare 0,00004 mm spejler næsten al lyset.