21. oktober 2011

Hvad spiser grævlingen?

spørger Ida Rebecca Kjerulff

Grævlinger kan spise det meste af det, de falder over, men deres livret er regnorme. Grævlinger bor i grave, som man ofte finder i løvskove, hvor der er mange regnorme, men de vandrer også ud på græsmarker, golfbaner og ind i haver, hvor det er let at opsnuse regnorme. En voksen grævling på 10-12 kg æder op mod 200 regnorme hver nat, men den snupper gerne de smådyr, den støder på undervejs, for eksempel insekter og snegle.

Menuen omfatter desuden fugleunger og -æg, frøer samt mindre pattedyr som mus og kaninunger, og nogle grævlinger har lært sig at dræbe pindsvin. Men de er ikke kun rovdyr, de spiser ofte frugt, korn, nødder, planterødder og svampe. I nogle egne er grævlingerne fødespecialister, i visse egne af Spanien er den vigtigste føde fx kaniner, og nogle steder i Norditalien æder de mange oliven.

I kolde egne klarer de sig gennem den lange og strenge vinter ved at tære på fedtet, og nogle af dyrene æder så meget om sommeren, at de vejer næsten dobbelt så meget hen på efteråret som de gjorde i foråret. De går ikke i dvale, men de kan skrue ned for stofskiftet, fx kan de sænker kropstemperaturen med nogle få grader.

Grævlingen tilhører den gruppe af pattedyr, som man kalder rovdyr. Sammen med odder, husmår, jærv, stinkdyr, hermelin, mink samt omkring 60 andre arter udgør de mårfamilien. Der er omkring ti arter, som hedder noget med grævling. Den, vi har i Danmark, findes i store dele af Europa og Asien, fra Irland og helt til Japan. I tropiske egne af Sydøstasien findes svinegrævlingen. Den ligner vores egen art, men har en særlig lang og bevægelig snude, som den bruger som en tryne, når den roder i jorden. Nogle svinegrævlinger har en forkærlighed for krebsdyr, som de fanger på lavt vand.

Den afrikanske honninggrævling er ikke større end vores egen grævling, men bliver alligevel kaldt verdens sejeste dyr. Efter sigende går selv løver uden om den, og den er ikke bange for at kaste sig over kobraer og kvælerslanger. Den har en særlig tyk hud på ryggen, og skindet sidder så løst, at den kan vride sig rundt og bide det dyr, der skulle driste sig til at angribe. Honninggrævlingen er et ægte rovdyr, der æder alt fra fugleunger til antiloper og kadavere, og den røver gerne honning fra vilde bier.