Smugkig på de fantastiske vinderfotos i Wildlife Photographer of the Year

Nedenfor giver vi dig et smugkig på de smukke og ofte tankevækkende vinderfotos i udstillingen Wildlife Photographer of the Year (WPY57), som vises på Statens Naturhistoriske Museum.

Vinderne af den prestigefulde fotokonkurrence blev afsløret ved en online prisoverrækkelse sendt live fra Natural History Museum i London d. 12. oktober. Lad dig betage af årets bedste natur- og dyrefotos kåret på verdensplan og dyk ned i de fascinerende historier bag billederne.

Kontakt

Bent Bøkman
Presseansvarlig
Statens Naturhistoriske Museum
Københavns Universitet
Mobil: (+45) 53 83 30 41
Mail: bent.boekman@snm.ku.dk

 

Fotos på denne side må kun bruges i forbindelse med presseomtale af udstillingen Wildlife Photographer of the Year (WPY57) på Statens Naturhistoriske Museum.

Billederne kan downloades her fra siden i en web-venlig opløsning til digital brug ved at klikke på de enkelte billeder.

For billeder i høj opløsning til print kontakt venligst museets presseansvarlig Bent Bøkman.

Alle anmodninger om brug af fotos til forsidecover skal sendes til wildpress@nhm.ac.uk.

Der er maksimalt 12 billeder tilgængelige pr. medieomtale.

Billeder bør ikke beskæres eller ændres. Mindre beskæring er mulig med tilladelse fra fotografen.

KREDITERING ER PÅKRÆVET. Krediteringsoplysningerne fremgår af billedbeskrivelserne: [Fotografens navn] / Wildlife Photographer of the Year.

Copyright skal tydeligt tilskrives fotografen.

LÆS VENLIGST vilkår og betingelser for brug af pressefotos ifm. omtale af udstillingen.

 


Skabelsen

Skabelsen af Laurent Ballesta, Frankrig ©
Vinder i kategorien 'Under vand'
Konkurrencens hovedvinder kåret Wildlife Photographer of the Year

Laurent Ballesta kiggede ned i dybet, da tre kamuflagebarser gydede deres mælkesky af æg og sæd.

Igennem fem år vendte Laurent og hans hold tilbage til denne lagune. De dykkede dag og nat for at se kamuflagebarsenes årlige gydning og fik undervejs selskab af et par revhajer, som jagtede fiskene.

Kamuflagebarsene gyder omkring fuldmåne i juli, hvor op til 20.000 fisk samles i en smal kanal, der forbinder lagunen med havet. De er truet af overfiskeri, men her er de beskyttet af et biosfærereservat.

Fakarava, Tuamotuøerne, Fransk Polynesien.


Det teltformede hjem

Det teltformede hjem af Vidyun R. Hebbar, Indien ©
Vinder i kategorien 'Unge fotografer op til 10 år'
Kåret 'Young Wildlife Photographer of the Year'

Vidyun R. Hebbar så en teltedderkop, mens en tuk-tuk kørte forbi.

Vidyun var på opdagelse i den lokale forlystelsespark, da han i en revne i en væg fik øje på et beboet spind. En forbipasserende tuk-tuk (en motoriseret rickshaw) udgjorde en farvestrålende baggrund til edderkoppens sammenflettede tråde.

Teltedderkopper er små, denne er mindre end 15 millimeter. Deres spind ligner et firkantet telt. Trådene er ikke klæbrige, men de danner et sammenfiltret net, som gør det svært for byttedyrene at undslippe. I stedet for at bygge et ny spind hver dag foretrækker denne edderkop at reparere det gamle.

Bengaluru (Bangalore), Karnataka, Indien.


Solsikkesangfugl

Solsikkesangfugl af Andrés Luis Dominguez Blanco, Spanien ©
Vinder i kategorien 'Unge fotografer 11 – 14 år'

Andrés Luis Dominguez Blanco nød synet af en solsikkemark og en syngende spottesanger.

En varm maj eftermiddag, mens solen var ved at gå ned i horisonten, opdagede Andrés en sangfugl, som fløj fra blomst til blomst. Fra sit skjul i faderens bil fotograferede han denne fugl, der var som ’en konge af sit territorium’.

Spottesangere er en af mere end 400 arter af sangere. En gruppe af fugle, som alle har hver sin karakteristiske sang. Spottesangernes sang lyder som en behagelig pludren, og i modsætning til mange andre sangere, efterligninger den ikke omgivelsernes lyde.

Arcos de la Frontera, Cádiz, Spanien.


Kragefugl i det høje

Kragefugl i det høje af Lasse Kurkela, Finland ©
Vinder i kategorien 'Unge fotografer 15 – 17 år'

Lasse Kurkela har foreviget en lavskrige med kurs mod trætoppene.

Lasse ville give en fornemmelse af størrelsesforhold, da han fotograferede denne lavskrige – så lille mellem de store, gamle grantræer. Han brugte ostebidder til at vænne fuglene til det fjernbetjente kamera og til at følge en bestemt rute.

Lavskrigere tilhører kragefuglefamilien. De bruger ofte gamle træer som forrådskamre. De indsamler frø, bær, insekter og små gnavere og limer dem fast i sprækker i barken ved hjælp af deres klæbrige spyt.

Kuusamo, Pohjanmaan maakunta (nordlige Österbotten), Finland.


Grizzlybjørnens kaos

Grizzlybjørnens kaos af Zack Clothier, USA ©
Vinder i kategorien 'Dyr i deres miljø'

Zack Clothier opdagede, at en grizzlybjørn havde hærget hans kamerafælde.

Zack opstillede en kamerafælde nær disse rester af wapiti-hjorte. For at hente kameraet igen var han nødt til at balancere på træstammer og krydse fossende smeltevandsfloder. Da han nåede frem, var fælden helt ødelagt. Dette var det sidste billede, som kameraet fangede.

Grizzlyen er en underart af brunbjørnen. De tilbringer op til syv måneder i dvale, som er en let form for vinterhi. Når de kommer frem om foråret, er de sultne. De spiser en varieret kost, blandt andet hjorte.

Seeley-søen, Montana, USA.


Refleksion

Refleksion af Majed Ali, Kuwait ©
Vinder i kategorien 'Dyreportrætter'

Majed Ali har fanget det øjeblik, hvor en bjerggorilla lukker øjnene i regnen.

Majed vandrede i fire timer for at møde Kibande, en næsten 40 år gammel bjerggorilla. ’Jo højere op på bjerget vi kom, des mere varmt og fugtigt blev det,’ fortæller Majed. Da den kølende regn begyndte at falde, blev Kibande ude i det åbne land og så ud til at nyde det.

Bjerggorillaen er en underart af østlig gorilla. De lever i højder over 1.400 meter i to adskilte bestande, én i Virungabjergene og én i Bwindi i Uganda. Disse gorillaer er truede på grund af sygdomme, krybskytteri, og fordi deres levesteder forsvinder eller bliver forstyrret af menneskers aktivitet.

Bwindi Impenetrable National Park, Kanungu distriktet, Uganda.


Hvor de store salamandre yngler

Hvor de store salamandre yngler af João Rodrigues, Portugal ©
Vinder i kategorien 'Adfærd: Padder og krybdyr'

João Rodrigues blev overrasket af et par ribbens-salamandre i den oversvømmede skov.

Det var første gang i fem år, at det var muligt at dykke i denne sø, da den kun opstår i vintre med usædvanligt megen nedbør, der får de underjordiske floder til at løbe over. João havde kun et splitsekund til at indstille sit kamera, inden salamandrene svømmede væk.

Spansk ribbens-salamander lever på den Iberiske Halvø og i det nordlige Marokko. De bruger deres skarpe ribben som våben. De gennemborer deres eget skind med dem, smører dem i et giftigt sekret på vejen, og stikker dem ind i en angriber. Deraf har de fået deres navn.

Alcanena, Santarém, Portugal.


Den intime kontakt

Den intime kontakt af Shane Kalyn, Canada ©
Vinder i kategorien 'Adfærd: Fugle'

Shane Kalyn har betragtet to ravne, der gør kur til hinanden.

Midt om vinteren begynder ravnenes ynglesæson. Shane lå på den frosne jord og udnyttede det dæmpede lys til at gengive detaljerne i ravnenes skinnende fjerdragt mod den hvide sne. Det lykkedes ham at indfange dette intime øjeblik, hvor deres kraftige, sorte næb mødes.

Ravne danner sandsynligvis par for livet. Dette par udvekslede gaver, kviste, mos og små sten. De pudsede også hinandens fjer og udstødte bløde lyde for at styrke deres indbyrdes bånd.

Vancouver, British Columbia, Canada.


At væve en ægsæk

At væve en ægsæk af Gil Wizen, Israel/Canada ©
Vinder i kategorien 'Adfærd: Hvirvelløse dyr'

Gil Wizen fandt denne edderkop, mens den trak tråde ud af sine spindevorter.

Under et stykke løst bark opdagede Gil denne rovedderkop. Han var meget forsigtig, for enhver forstyrrelse kunne medføre, at edderkoppen opgav sit projekt med at spinde en ægsæk. ’Spindevorternes bevægelser mindede om en vævers fingre,’ fortæller han.

Denne type rovedderkopper er almindelige i vådområder og skove i det østlige Nordamerika. Der er fundet mere end 750 æg i en enkelt ægsæk. Edderkopperne bærer deres ægsæk med sig, indtil æggene klækker, og de små edderkopper spreder sig.

Mississauga, Ontario, Canada.


Sammenstød

Sammenstød af Stefano Unterthiner, Italien ©
Vinder i kategorien 'Adfærd: Pattedyr'

Stefano Unterthiner har observeret to rensdyr, der kæmper om et harem.

Stefano fulgte efter disse svalbard-rensdyr i deres brunsttid. Han så på deres kamp og blev grebet af ’lugten, larmen, deres træthed og deres smerte’. Rensdyrene stødte deres gevirer sammen, indtil den dominerende han (til venstre) fik jaget sin rival væk og vandt retten til at parre sig.

Rensdyr findes over det meste af Arktis, men denne underart findes kun på Svalbard. Bestanden er truet af klimaforandringer, fordi regn kan lægge sig som is på jorden og forhindre rensdyrene i grave planter og lav frem.

Svalbard, Norge.


Barselsområde i nedsmeltning

Barselsområde i nedsmeltning af Jennifer Hayes, USA ©
Vinder i kategorien 'Oceaner: Det store billede'

Jennifer Hayes har skildret grønlandssæler med nyfødte unger på den smeltende havis.

Efter en storm tog det flere timers eftersøgning med helikopter at finde dette sprækkede stykke is, som grønlandssæler bruger som barselsområde. ’Der var et pulserende liv, så man helt tabte vejret,’ fortæller Jennifer.

Hvert efterår migrerer grønlandssæler fra Arktis og mod syd til deres yngleområder. De føder først, når havisen dannes. Sælerne og deres nyfødte unger er afhængige af isen. Det betyder, at fremtidige populationsstørrelser vil blive påvirket af klimaforandringer.

Saint Lawrencebugten, Québec, Canada.


Spejling under vandet

Spejling under vandet af Justin Gilligan, Australien ©
Vinder i kategorien 'Planter og svampe'

Justin Gilligan har spejlet en havforsker omgivet af tang.

Ved verdens sydligste tropiske rev har Justin stillet skarpt på, hvordan menneskers forsigtige naturpleje kan være med til at beskytte de pulserende tangskove. Det tog tre dages prøven sig frem, før Justin fik sit foto, for der var kun 40 minutter om dagen, hvor tidevandsforholdene var optimale.

Konsekvenserne ved klimaforandringerne, som for eksempel stigende havtemperaturer, påvirker revene med accelererende hastighed. Tangskove som denne er hjem for flere hundrede arter, og de binder kuldioxid, producerer ilt og beskytter kysterne.

Lord Howe Island, New South Wales, Australien.


En nål i en sølilje

En nål i en sølilje af Alex Mustard, Storbritannien ©
Vinder i kategorien 'Kunsten i naturen'

Alex Mustard har fundet en spøgelsesnålefisk, der gemmer sig mellem søliljer.

Alex havde længe håbet at få et billede af en ung spøgelsesnålefisk, men han fandt mest de mørkere voksenindivider, der matcher søliljerne. Billedet her gengiver det forvirrende syn, en fjende vil opleve, når den ser dette kalejdoskop af farver og mønstre.

De kraftige farver hos et ungt individ viser, at den er landet på koralrevet inden for de sidste 24 timer. I løbet af en dag eller to vil dens farvetegninger ændre sig, så den falder i med søliljerne.

Dauin Marine Protected Area, Negros Oriental, Filippinerne.


Edderkoppens værelse

Edderkoppens værelse af Gil Wizen, Israel/Canada ©
Vinder i kategorien 'Byens dyreliv'

Gil Wizen har fundet en brasiliansk vandreedderkop, der boede under hans seng.

Gil bemærkede bittesmå edderkopper over hele sit værelset og kiggede under sengen. Dér sad en af verdens giftigste edderkopper og vogtede over sine unger. Han fangede den håndsstore edderkop i et vidvinkel perspektiv, der fik den til at se endnu større ud. Derefter flyttede han den forsigtigt udenfor.

Brasilianske vandreedderkopper spadserer rundt i skovbunden om natten og leder efter bytte som frøer og kakerlakker. Deres gift kan være dødelig for pattedyr, også mennesker, men den kan også bruges som medicin.

Puerto Misahuallí, Napo, Ecuador.


Den lige vej

Den lige vej af Javier Lafuente, Spanien ©
Vinder i kategorien 'Vådområder: Det store billede'

Javier Lafuente har indrammet en lige vej, der skærer sig gennem vådområdets kurver.

Marskens vandspejl reflekterede sollyset, så lysforholdene ændrede sig hele tiden. Javier måtte prøve sig frem for at finde det rette sted til dronen og den rette vinkel til kameraet. Det er lykkedes ham at tage et billede, hvor vandet ikke reflekterer solen, så områdets mange farver træder tydeligt frem.

Vejen blev anlagt i 1980’erne for at give adgang til stranden. Den deler dette tidevandspåvirkede vådområde i to. Området er levested for flere hundrede fuglearter og trækfugle som fiskeørne og biædere raster her.

Odiel-marsken, Huelva, Spanien.


Elefanten i rummet

Elefanten i rummet af Adam Oswell, Australien ©
Vinder i kategorien 'Fotojournalistik'

Adam Oswell har fokuseret på et zoo-publikum, der betragter en ung elefant, der optræder under vand.

Elefantens optræden blev betegnet som oplysende og som træning, men Adam var foruroliget over det. De organisationer, der arbejder for at forbedre forholdene for elefanter i fangeskab, betragter disse shows som udnyttelse, fordi de fremelsker en unaturlig adfærd.

I Thailand er der flere elefanter i fangenskab end i naturen. De bliver brugt i turistindustrien til blandt andet rideture. Men Covid-19-pandemien har fået turistbranchen til at kollapse. Det har medført, at dyreinternater for elefanter er blevet oversvømmet med dyr, som ejerne ikke har råd til at fodre.

Khao Kheow Open Zoo, Chonburi provinsen, Thailand.


Photojournalist Story Award

Nær kontakt af Brent Stirton, Sydafrika ©
Vinder af Photojournalist Story Award

Brent Stirton har fokuseret på chimpanser, der er truet af bushmeat-handel.

Lederen af centret sidder med en chimpanseunge, der kun har været på centret i kort tid. Hun introducerer
den ganske langsomt til de andre chimpanser. Unge chimpanser har hver deres dyrepasser for at lette bearbejdningen af deres fysiske og mentale traumer. Ungerne har oplevet alle gruppens voksne individer blive dræbt, og mange har sultet. Alligevel er disse chimpanser heldige. Færre end én ud af ti bliver reddet.

Lwiro, South Kivu, Den Demokratiske Republik Congo.


Rising Star Portfolio Award

Vandleg af Martin Gregus, Canada/Slovakiet ©
Vinder af Rising Star Portfolio Award

Martin Gregus har kastet et overraskende lys på isbjørne, når de går i land om sommeren.

På en varm sommerdag svømmede to hunner hen til et lavvandet område for at køle sig ned og lege. Martin indfangede dette motiv fra en drone. For ham symboliserer hjerteformen både forbindelsen mellem disse to hunner, der sandsynligvis er søskende, og ’den hengivenhed, vi som individer skylder naturen’.

Rising Star Portfolio Award tildeles en fotograf i alderen 18 til 26 år i anerkendelse af deres dygtighed og vision og den konsekvente kvalitet i deres arbejde. Martin Gregus' kompositioner og den brede vifte af teknikker, han har brugt, imponerede dommerne.

Churchill, Manitoba, Canada.


Prisen for bedste portfolio

Til kamp af Angel Fitor, Spanien ©
Vinder af prisen for bedste portfolio

Angel Fitor (Spanien) har fået øje på to cichlidehanner, der kæmper om et sneglehus, som en huncichlide har gemt sig i.

Angel brugte tre uger på at holde øje med søbunden i Tanganyikasøen i håbet om at indfange dette motiv. Det er en kortvarig kamp mellem to hanner om et sneglehus, der bliver brugt til beskyttelse og parring.

Der findes flere end 240 arter af cichlider i Tanganyikasøen, og de fleste af dem findes ikke andre steder på Jorden. Hver af arterne har sin specielle kombination af kropsform, størrelse og adfærd, som udfylder hver sin økologiske niche. Selv om søen myldrer med liv, er dette særegne økosystem truet.

Prisen for bedste portfolio anerkender en fotograf i alderen 27 år eller derover, hvis ekspertise demonstreres gennem en samling billeder baseret på et tema eller en fotografisk tilgang. Angel Fitor er årets vinder for sine mesterlige undervandsbilleder af cichlide-fisk i Østafrika.

Tanganyikasøen, Tanzania.

Tak for samarbejdet:


NHM, London

Wildlife Photographer of the Year er udviklet og produceret af Natural History Museum, London.

FN's verdensmål:


FNs verdensmål

Statens Naturhistoriske Museum understøtter FN's verdensmål for en bæredygtig udvikling.