People's Choice Award

Publikumsprisen i fotokonkurrencen
Wildlife Photographer of the Year

VINDEREN ER FUNDEt Den internationale fotokonkurrence Wildlife Photographer of the Year er verdens største af sin slags, og i år kan de 99 bedste billeder af natur og dyreliv opleves på Statens Naturhistoriske Museum. Ud over de udstillede billeder valgt af en professionel jury, udpeger Natural History Museum i London yderligere 25 billeder til en global offentlig afstemning, og vinderen af den eftertragtede publikumspris, People's Choice Award, er nu fundet.


Det blev den australske fotograf Robert Irwins smukke men urovækkende foto af en rasende skovbrand, der truer et vildtreservat i Queensland, Australien, som løb af med publikumsprisen People's Choice Award i Wildlife Photographer of the Year.

Se alle de nominerede til prisen nedenfor og få de fantastiske historier bag vinderbilledet og de øvrige publikumsfavoritter, som har opnået udmærkelsen 'Highly Commended'.

Følg med i samtalen på sociale medier via #WPY56 #WPYPeoplesChoice og lad os holde dig opdateret om genåbningen af museet og udstillingen via vores nyhedsbrev.

Publikums favoritter til People's Choice Award


Bushfire

Bushfire / Skovbrand af Robert Irwin, Australien ©
VINDER af People's Choice Award

En brand efterlader et glødende spor af ødelæggelse gennem et skovområde nær grænsen til Steve Irwin Wildlife Reserve i Cape York, Queensland, Australien. Her er ildebrande en af de største trusler mod unikke levesteder som dette, der har over 30 forskellige økosystemer og er hjem for mange truede dyrearter. Nogle brande opstår af naturlige årsager og kan være vigtige i et økosystem. Men når brande antændes bevidst og uden omtanke, f.eks. for at jage vildsvin ud af et område i forbindelse med jagt, så kan de rase ud af kontrol og potentielt ødelægge store naturområder.


The Last Goodbye
The Last Goodbye / Det sidste farvel af Ami Vitale, USA ©
'Highly Commended', blandt publikums top fem favoritter til People's Choice Award

Joseph Wachira trøster Sudan, verdens sidste han af racen nordligt hvidt næsehorn, øjeblikket før det døde i Ol Pejeta Wildlife Conservancy i det nordlige Kenya. Omgivet af de mennesker, der holdt af ham, gik Sudan stille bort. Fotograf Ami Vitales håb er, at Sudans minde kan åbne vores øjne for tab af arter og biodiversitet, som er en barsk realitet.


Drey Dreaming
Drey Dreaming / Redelige drømme af Neil Anderson, UK ©
'Highly Commended', blandt publikums top fem favoritter til People's Choice Award

To egern har puttet sig tæt sammen i deres rede. Fotograf Neil Anderson satte et kamera op i en kasse i et fyrretræ nær sit hjem i det skotske højland. Han havde lagt mærke til, at kassen var fuld af redemateriale og var blevet brugt en del på det sidste. Og ganske rigtigt: En lille egernfamilie var flyttet ind.


Close Encounter
Close Encounter / Nærkontakt af Guillermo Esteves, USA ©
'Highly Commended', blandt publikums top fem favoritter til People's Choice Award

Guillermo Esteves fotograferede elge langs vejen ved Antelope Flats i Grand Teton National Park i Wyoming, da denne store elg fattede interesse for en hund i en bil. Hundens bekymrede udtryk er meget sigende og en påmindelse om, at elge er store, uforudsigelige, vilde dyr.


Hare ball
Hare Ball / Harekugle af Andy Parkinson, UK ©
'Highly Commended', blandt publikums top fem favoritter til People's Choice Award

Andy Parkinson brænder for at give dyr en stemme gennem sine fotos og afsløre de daglige udfordringer, de overvinder hver dag. Her ses en snehare fanget i sneen.

De øvrige nominerede til People's Choice Award


The Alpha
The Alpha / Alfaen af Mogens Trolle, Danmark ©

Af alle de primatarter, som danske Mogens Trolle har fotograferet, var mandrillen den sværeste at komme tæt på, da den foretrækker at gemme sig i tropiske skove i fjerntliggende dele af Centralafrika. Derfor var det også en helt særlig oplevelse at sidde ved siden af denne imponerende alfa-han, mens han observerede sin flok i trætoppene ovenfor. Når en han bliver alfa, stiger hans testosteronniveau, hvilket resulterer i, at den røde farve på snuden bliver kraftigere. Ved tab af status falmer farverne.


Family Portrait
Family Portrait / Familieportræt af Andrew Lee, USA ©

At fange et familieportræt af mor, far og deres otte unger viste sig at være vanskeligt for Andrew Lee, der forsøgte at få et perfekt billede af den samlede familie af prærieugler. Men efter mange dages ventetid, lykkedes det.


Baby on the Rocks
Baby on the Rocks / Unge på klipperne af Frédéric Larrey, Frankrig ©

Da en seks måneder gammel sneleopardunge blev væk fra sin mor, søgte den beskyttelse blandt klipperne.


Døsig drage

Resting Dragon / Døsig drage af Gary Meredith, Australien ©

The Great Sandy Desert i det vestlige Australien er hjemsted for en bred vifte af vilde dyr, der lever side om side med minedrift-industrien. Her er en ’long-nosed dragon’.


Bat Woman
Bat Woman / Flagermuskvinden af Douglas Gimesy, Australien ©

Aktivisten Julie Malherbe ringer efter hjælp for at redde endnu et dyr. Imens passer hun tre flyvende hunde, som for nyligt er blevet forældreløse.


Lion King
Lion King / Løvernes konge af Wim van den Heever, Sydafrika ©

En hanløve ligger oven på en stor granitsten, mens dens manke bliver blæst stor af vinden i Serengeti, Tanzania.


Border Refuge
Border Refuge / Grænseland af Joseph Dominic Anthony, Hong Kong / UK ©

Joseph Dominic Anthony studerede tidevandet og ventede på det perfekte vejr ved Mai Po Nature Reserve i Hong Kong, før han fik det perfekte billede.


Spirit of Bhutan
Spirit of Bhutan / Bhutans ånd af Emmanuel Rondeau, Frankrig ©

Naturfotograf Emmanuel Rondeau var i de bhutanske bjerge for at installere et vildtkamera, der skulle fotografere dyrelivet i den vilde natur. Da han mange uger senere vendte tilbage, blev han overrasket over at have fanget en takin på kamera.


A Window to Life
A Window to Life / Et vindue til livet af Sergio Marijuán Campuzano, Spanien ©

To iberiske losser, Quijote og Queen, leger på det forladte høloft, hvor de blev født.


Life Saver
Life Saver / Livredder af Sergio Marijuán Campuzano, Spanien ©

Efterhånden som byområder vokser, øges også truslerne mod dyrelivet, som i byen Jaén i Spanien, hvor den ibirisk los er blevet et kendt offer for trafikulykker. Bedre hegn og opførelsen af tunneler under veje er to gennemprøvede tiltag for at modvirke dette, og initiativerne er samtidig en livline for mange andre skabninger.


The Real Garden Gnomes
The Real Garden Gnomes / De ægte havenisser af Karine Aigner, USA ©

I Florida Everglades i USA ligger et ferieområde, som tilbyder luksusresorter, smukke strande, millionvillaer – og prærieugler.


Drawn and Quartered
Drawn and Quartered / Revet og flået af Laurent Ballesta, Frankrig ©

De grå revhajer i Fakarava Atoll, Fransk Polynesien, jager i flok, men deler ikke deres bytte. En enkelt haj er for klodset til at fange selv en døsig havaborre.


Coexistence
Coexistence / Sameksistens af Pallavi Prasad Laveti, Indien ©

En fræk asiatisk palmeruller-killing stikker hovedet op ad en taske i en lille fjerntliggende landsby i Indien.


Eye to Eye
Eye to Eye / Øjenkontakt af Andrey Shpatak, Rusland ©

Denne japanske ’warbonnet’ blev fotograferet i den nordlige del af Oprichnik-bugten i Japan. De usædvanlige fisk lever en territorial livsstil blandt sten og klipper ved kyster. De blev engang anset for at være frygtsomme af natur og næsten umulige at observere, men nysgerrigheden har overtaget, og de vil nu ofte svømme helt op til dykkere, der tit bliver forskrækket over fiskens ekstraordinære udseende.


Shut the Front Door
Shut the Front Door / Luk døren af Sam Sloss, Italien/USA ©

Denne ottearmede blæksprutte blev spottet bærende rundt på sit hus lavet af muslingeskaller i det sorte sand i Lembeh-strædet ved øen Sulawesi, Indonesien. Disse intelligente skabninger er meget specialiserede og opfindsomme, når det kommer til at vælge de perfekte værktøjer til at skabe sig husly, camouflage eller et godt skjulsted for både byttedyr og rovdyr.


Backstage at the Circus
Backstage at the Circus / Cirkus bag kulisserne af Kirsten Luce, USA ©

Tre sibiriske brune bjørne bliver trænet forud for deres optræden i Sankt Petersborgs Statscirkus i Rusland. Rusland og Østeuropa har en lang tradition for at træne bjørne til at danse og lave kunster, og hundredvis af bjørne fortsætter med at optræde som en del af cirkusindustrien i denne del af verden.


Licence to Kill
Licence to Kill / Ret til at dræbe af Britta Jaschinski, Tyskland ©

Britta Jaschinskis fotograferer produkter fra vilde dyr, som bliver konfiskeret i lufthavne og ved landegrænser verden over. Dette zebrahoved blev konfiskeret ved en grænsekontrol i USA. Britta fandt brugen af en indkøbsvogn til at flytte den konfiskerede genstand ironisk, hvilket fik hende til at stille spørgsmålet: dyreliv eller handelsvare?


White Danger

White Danger / En hvid trussel af Petri Pjetiläinen, Finland ©

Forsigtigt træder isbjørnen rundt på den stejle klippe i den norske øgruppe Svalbard. Den har allerede brugt flere forsøg på at nå ned til de rugende bramgæs under sig. Men sult er bjørnens motivation, og den finder en vej – men de skræmte bramgæs og nogle af deres unger flygter i hast, så den sultne bjørn må nøjes med hvad end, der er tilbage.


A Special Moment

A Special Moment / Et særligt øjeblik af Oliver Richter, Tyskland ©

Bævere fanget i et kærligt familieportræt ved middagsbordet. Fotograf Oliver Richter havde observeret europæiske bævere tæt på sit hjem i Grimma, Sachsen, Tyskland i mange år, og oplevet, hvordan de langsomt redesigner landskabet – ikke kun til fordel for dem selv, men også for andre dyrearter i området.


Turtle Time Machine

Turtle Time Machine / Skildpaddens tidsrejse af Thomas Peschak, Tyskland/Sydafrika ©

Det siges, at grønne havskildpadder var så talrige under Christopher Columbus's rejse til Caribien i 1494, at hans skibe næsten blev båret frem af dem.

Over de sidste 100 år er bestanden faldet drastisk, og i dag er arten truet. Men ved Little Farmer's Cay, Bahamas, drives et økoturisme-projekt af gamle fiskere, som tidligere jagede havskildpadderne men nu blot tiltrækker dem med rester af skaldyr, så vi helt uden en tidsmaskine kan opleve havet, som det engang var – endnu mere fuld af liv.

Tak for samarbejdet:


NHM, London

Wildlife Photographer of the Year er udviklet og produceret af Natural History Museum, London.