Rosamond & Dennis Purcell

Udfoldede æg

Rosamond Purcell har specialiseret sig i at afbilde naturhistoriske genstande, skrive om dem og lave udstillinger om dem. Hun udforsker kuriositeter, forfald og samlinger – ofte fotografisk, og undertiden også med andre medier. I samarbejde med sin mand, Dennis Purcell, har hun skabt en fotografisk serie med afsæt i museets fantastiske samling af æg, som nu kan ses i udstillingen Det dyrebare.


Foto: Udfoldede æg af Rosamond og Dennis Purcell

”Da jeg for et par år siden på Western Foundation of Vertebrate Zoology i Camarillo i Californien stod og betragtede mønstrene på et æg fra en lomvie, spurgte jeg min mand, Dennis Purcell, om det mon var muligt at finde en måde, hvorpå man kunne se det fulde mønster rundt om hele æggets omkreds på én gang. Han placerede ægget på en lille drejeskive, og jeg fotograferede så dele af skallen, mens vi drejede på håndtaget. Der blev i alt otte stykker, som Dennis senere konverterede (digitalt) til ét samlet billede i en slags stereofonisk projektion. Vi kunne nu se nærmere på mønstrene på æggets overflade på ét enkelt stykke papir. Teknikken med at sætte de forskellige dele sammen foldede faktisk et helt landskab ud, som vi ellers ikke ville have set. Da der jo er tale om et spidst æg, som er blevet ‘glattet ud’, så er de øvre og nedre kanter trukket lidt ud eller skåret til.

Hvert billede blev til et enkelt panoramisk vægbillede, da hvert æg har forskellige farver og altid unikke mønstre. Når vi studerer de gesturale markeringer på æggene, ser vi tydelige ligheder med forskellige abstrakte kunstst ilarter, og vi bevæger os ind i spekulative fortolkninger. Nogle ser måske dyr fra hulemalerier, mens andre ser udtryksfulde kaligrafiske stilarter. På to af æggenes overflader ser jeg dansende figurer, fuld af gestik og opdigtet betydning. På andre æg har jeg set aber, der svinger sig i træer eller fugle på en himmel af æggeskal. Men i modsætning til den videnskabelige forklaring på, hvordan mærkerne er opstået, så er alle fortolkninger af, hvad det er, der illustreres her, subjektive. Lomvien har ikke efterladt et kunstnerisk mønster, så vi kan glædes over det. Men det er sandt, at mennesker vil finde beviser ud fra deres egen erfaring og finde mening i alt, hvad de ser.”


Rosamond Purcell