Gerhard Heilmann (1859 - 1946)

Archaeopteryx og Hesperornis

Det dyrebare udstilles to billeder malet af den danske kunstmaler og fugleentusiast Gerhard Heilmann. De indgik som illustrationer i hans banebrydende værk The Origin of Birds fra 1926. Heilmann døde i 1946 uden i Danmark at have modtaget anerkendelse for sit betydelige bidrag til videnskaben. Men hans bog blev en dundrende international succes og stod i næsten 50 år som det endegyldige svar på spørgsmålet om fuglenes udviklingshistorie.

Det ene billede viser Archaeopteryx, der levede i juratiden side om side med dinosaurerne for mellem 200 og 145 millioner år siden. Den havde tænder, en lang knoglet hale og fingre på forlemmerne som et krybdyr, men også fjer og funktionelle vinger som en fugl. Det første fossil blev opdaget i 1861, kun to år efter udgivelsen af Darwins On the Origin of Species og blev som den første kendte mellemform mellem to dyregrupper et trumfkort for tilhængerne af Darwins teori.

Det andet billede i udstillingen viser Hesperornis regalis, en næsten vingeløs svømmefugl, som levede i kridttiden for mellem 100 og 65 millioner år siden. Den havde ligesom primitive fugle fra juratiden tænder i næbbet og nedstammede fra flyvende fugle på samme måde, som pingvinerne i dag nedstammer fra flyvende forfædre.