Billede af udstillingen det dyrebare

Det dyrebare

Permanent udstilling

Danmarks kæmpe-dinosaur "Misty" er hovedpersonen i udstillingen 'Det dyrebare' på Zoologisk Museum. Her har Misty fået selskab af museets smukkeste og mest værdifulde skatte i den største udstilling i museets historie.

skelet af dinosauren misty i udstillingen det dyrebare
Statens Naturhistoriske Museum har erhvervet sig dinosauren "Misty" takket været en donation fra Det Obelske Familiefond.

De fleste museer har ting, som folk aldrig ser. Gemt væk på magasiner, i dybe kældre og bag låste døre ligger enestående genstande med fantastiske historier, som venter på at blive fortalt. I udstillingen 'Det dyrebare' har museet åbnet op for magasinerne og viser en lang række af de absolut bedste genstande frem fra zoologiens, geologiens og botanikkens verden.

Highlights i udstillingen:

 • Dinosaueren "Misty"kan måle sig med de længste HT-busser – dem med harmonika-folder på midten. Den 17 meter lange dinosaur tilhører arten Diplodocus longus bedre kendt som ”langhals”, en fredsommelig, planteædende kæmpe, der levede for ca. 150 mio. år siden i det vestlige Nordamerika.
 • Pardosa danica, Danmarks ensomste edderkop – fundet i ét eksemplar i Danmark og aldrig før eller siden noget sted i verden
 • Drontekraniet – et ud af to eksisterende kranier i verden fra den nu uddøde fugl, der er blevet symbolet på menneskets rovdrift på naturen
 • Les Liliacées – smukt illustreret 8-binds værk om liljer, foræret som gave fra Napoleons hustru til en dansk botaniker
 • Isua-klippestykke – med spor af det ældste liv på Jorden
 • Den firbenede fisk Ichthyostega – fisk eller landdyr?
 • Skelettet fra en kaskelothval – der strandede ved Henne Strand i 2014
 • Forskåls Fiskeherbarium – fra 'Den arabiske rejse'
 • Gejrfugl – sjældent udstoppet eksemplar af den nu uddød, ikke-flyvende alkefugl
 • H.C. Andersens snegle – indsamlet under hans rundrejser i Danmark
 • Krasnojarsk-meteoritten – museets første meteorit fra 1749
 • Elefantfoster i sprit – fra Det Kongelige Kunstkammer
 • Mankeulv – museets ældste udstoppede pattedyr
 • Hjertet fra en Grønlandshval – i sprit


Og mange, mange flere fascinerende genstande.

billede af sabeltiger– Vi har 14 mio. genstande i vores samlinger, der er indsamlet af forskere på ekspeditioner til hele verden gennem mere end 400 år. Hver genstand har en unik historie, der fortjener at blive fortalt, så det har ikke været en let proces at udvælge genstandene til denne udstilling, siger Joakim Engel, der er ansvarlig for tilblivelsen af Det dyrebare og uddyber:

– Udstillingen tager afsæt i de enkelte genstandes egne historier. Hvordan de kom til museet, hvorfor de er så interessante og hvilke menneskefortællinger, der ligger bag? Mange af genstandene er helt unikke, men vi har også medtaget genstande, alene fordi de er utrolig smukke eller har en fascinerende form. Den mest spektakulære genstand er selvfølgelig Misty, men der vil helt sikkert være noget for enhver smag, barn som voksen.

Besøgsadresse

Statens Naturhistoriske Museum
Zoologisk Museum
Universitetsparken 15
2100 København Ø
Tlf: 22 83 63 55

Åbningstider og entré

Ændrede parkeringsforhold

I forbindelse med opførelsen af Niels Bohr Bygningen er antallet af P-pladser ved Zoologisk Museum reduceret. Læs mere om parkeringsforholdene og offentlig transport til museet...

Biograf

Billede der linker til underside om biograf

Kunst i udstillingen

Ni forskellige kunstnere, hvis værker udspringer af museets samlinger, vil blive vist side om side med de naturhistoriske genstande:

Støttet af:


Obelske familiefond logo
Ny Carlsberg-fonden logo
Nordeafonden logo
Statens kunstfond logo
Augustinus-fonden logo
15. juni-fonden logo