13. december 2021

Neandertalerne kommer

Ny udstilling

Neandertalerne kommer til Statens Naturhistoriske Museum i april 2022. Her får vi et helt andet billede af vores nærmeste uddøde slægtninge, end det vi alle sammen kender. Udstillingen er et samarbejde med Moesgaard Museum, og det er første gang, at de to store museer arbejder sammen for at skabe en publikumsoplevelse helt udover det sædvanlige.

Foto: Moesgaard Museum

Neandertalerne tilberedte mad af planter, brugte værktøj, fiskede og gik på jagt, de levede i sociale netværk med stærke familie- og venskabsbånd, udsmykkede sig med muslingeskaller og tog sig af de syge og sårbare i flokken. Alt sammen noget vi genkender fra vores egen art Homo sapiens. Men for ca. 40.000 år siden var det slut og neandertalerne forsvandt for altid fra denne planet.

- Vi skal væk fra de mange stereotyper om neandertalerne som vores primitive, forhistoriske kusiner og fætre. De levede et avanceret liv med mange lighedspunkter med os og havde endda større hjerner end os. Men til sidst kunne de ikke klare de mange udfordringer, de mødte, i form af klimaforandringer, pres fra omgivelserne og måske konkurrence fra moderne mennesker, så de bukkede under og uddøde, siger Peter C. Kjærgaard, direktør for Statens Naturhistoriske Museum og professor i evolutionshistorie.

Tom Björklunds illustration af en neandertalerkvinde ©

Udstillingen tager publikum med ind i neandertalernes verden, hvor man både kan opleve mammutjagt, det trygge husly, og de daglige rutiner i familien.

Der bliver lagt vægt på at vise vores nærmeste uddøde slægtninge som omsorgsfulde og dygtige til at klare dagligdagen i en verden præget af store farer og klimapåvirkninger.

- Vi tager vores egen eksistens for givet. Neandertalernes historie viser, at det skal man ikke gøre. Der har eksisteret omkring 25 forskellige menneskearter, men kun én af dem har overlevet, vores egen art, Homo sapiens. De mange lighedspunkter mellem neandertalerne og Homo sapiens gør det oplagt at drage paralleller til i dag, hvor vi på trods af moderne teknologi og alt det vi kan, også er truet af klimaforandringer. Vi ser derfor frem til at vise udstillingen, som ikke kun er en spændende og stor oplevelse, men også er en aktuel påmindelse til os alle om at stoppe op og reflektere over vores forhold til naturen, siger Peter C. Kjærgaard.

 Foto: Moesgaard Museum

- Vi ser samarbejdet mellem Statens Naturhistoriske Museum og Moesgaard Museum som en stærk kombination. Tilsammen dækker vi – i forskning og formidling - naturens og menneskets historie. Noget, der er meget relevant at bringe sammen i dag, og historien om Neandertalerne er i høj grad et eksempel på en af de fortællinger, der bevæger sig ind over begge områder. Derudover er vi rigtigt glade for, at samarbejdet giver os mulighed for at nå et endnu større publikum på tværs af hele landet”, siger Mads Kähler Holst, direktør på Moesgaard Museum.

Samarbejdet med Moesgaard Museum betyder meget for Peter C. Kjærgaard.

- Før min tid som direktør for Statens Naturhistoriske Museum i København var jeg ansvarlig for udstillingen om menneskets evolution på det nye Moesgaard Museum. Helt personligt giver det nye samarbejde derfor særlig mening for mig.

Udstillingen blev første gang vist på Moesgaard Museum i 2021, og åbner på Statens Naturhistoriske Museum i en ny version sidst i april 2022.

Læs mere om udstillingen