22. november 2021

Ikonisk plantesamling i Botanisk Have reddet

Rhododendron

Statens Naturhistoriske Museums levende rhododenronsamling er unik, men planterne har det dårligt og er ved at gå til. En bevilling fra A.P. Møller Fonden sikrer nu, at den store og unikke samling reddes, og at Botanisk Haves besøgende får et nyt, smukt udflugtsmål.  

I Botanisk Have findes der i dag ca. 440 levende rhododendronplanter fordelt på omkring 200 arter. Heraf er ca. 40 på IUCN “Redlist of Rhododendrons” - en international liste over truede arter.

Da havens nuværende rhododendronbed blev anlagt i år 2000, skete det med en uheldig blanding af sphagnum og barkflis. Desværre gav netop denne blanding optimale betingelser for ødelæggende svampeangreb. I dag 21 år efter at bedet blev anlagt, er konsekvensen voldsomme svampeangreb i sommerhalvåret som resulterer i døde eller visnende rhododendron. Flere uvurderlige planter er allerede gået til.

For at redde rhododendronbedet skal det graves op og genplantes et nyt sted, hvor jorden er forberedt til disse planter. A.P. Møller Fonden har netop givet en bevilling på 4,7 mio. kr. til flytningen af hele den unikke rhododendronsamling.

Direktør for Statens Naturhistoriske Museum, Peter C. Kjærgaard, fortæller:

- Bevillingen gør det muligt at flytte samlingen til et område lige ved siden af Botanisk Haves smukke, gamle og helt enestående Victoriadrivhus, som i øjeblikket er under genopførelse. Huset har været under en gennemgribende restaurering og forventes at genåbne for besøgende i 2022. A.P. Møller Fondens bevilling sikrer dermed en unik plantesamling for eftertiden, samtidig med at der skabes en smuk besøgsoplevelse helt i tråd med havens oprindelige klassiske stil fra 1800-tallet.

Bevillingen fra A.P. Møller Fonden skal foruden flytningen af havens rhododendronbed også gå til moderne skiltning, hvor de besøgende får mulighed for at få viden om de sjældne planter, deres historie og naturlige kredsløb.

Det nye rhododendronbed forventes at stå klart i løbet af 2022.
Det er ikke første gang, Botanisk Have modtager en bevilling fra A.P. Møller Fonden. I 2009 bevilgede Fonden 17 mio. kr. til istandsættelsen og fornyelsen af haven.