5. november 2019

Fisker- og Fangerdag for hele familien på Zoologisk Museum

Event

Lørdag den 16. november bliver den grønlandske Fisker- og Fangerdag markeret i Danmark for første gang. Det sker med en lang række spændende aktiviteter for hele familien. Oplev bl.a. dissektionen af en grindehval i konservatorens værksted, hør myter fra Grønland, se film om den grønlandske slædehundekultur og meget andet.

Billede af slædehunde i Grønland
Foto: Anders Drud, Statens Naturhistoriske Museum

En af Grønlands vigtigste mærkedage er den årlige Fisker- og Fangerdag. Den fejres bl.a. med gudstjeneste, hvor der lægges krans til de mennesker, som er omkommet til havs, og der er konkurrence om dagens første fangst, kaffemik, folkefest, optog og uddelingen af hædersbeviser.

I år har Det Grønlandske Hus i København taget initiativ til at markere den grønlandske Fisker- og Fangerdag i samarbejde med Statens Naturhistoriske Museum og Nationalmuseet.

- Fangst og fiskeri er en del af den grønlandske kultur og bidrager til en væsentlig del af del af grønlændernes kost, siger Anne Katrine Gjerløff, forskningsformidler og leder for publikum og skoler på Statens Naturhistoriske Museum.

Dissektion
Foto: Christina Egeris Vandborg, Statens Naturhistoriske Museum

På dagen sætter Zoologisk Museum fokus på de arktiske dyr og den grønlandske kultur med aktiviteter for hele familien. Man kan bl.a. opleve dissektionen af en grindehval, som fornylig strandede ved Hirtshals.

- Dissektionerne er en vigtig del af museets indsamling af viden om dyrene i Arktis. Vores samlinger er opbygget gennem flere hundrede år, så i dag råder vi over en af verdens største samlinger af flora, fauna og geologi fra de arktiske egne, fortæller Anne Katrine Gjerløff.

Zoologisk museum
Foto: Jens Astrup, Statens Naturhistoriske Museum

Et godt eksempel på museets arbejde, er den unikke samling af isbjørnekranier, opbygget i samarbejde med fangere i Grønland gennem mange år. Samlingen har bl.a. været med til at påvise forurening med tungmetaller, opstået i kølvandet på den industrielle revolution.

Fisker- og Fangerdagen giver børnefamilierne rig mulighed for at komme tættere på både natur og kultur i Grønland, bl.a. når børnene får fortalt myter fra Grønland, og der vises en række kortfilm om den grønlandske slædehundekultur. Man kan også lære om de arktiske dyr og røre ved pelse fra forskellige dyr og barder fra hvaler.