25. juni 2018

Sommerfuglehuset: Ny oplevelse i Botanisk Have

EKSOTISKE SOMMERFUGLE

Københavns skønneste have slår nu dørene op for endnu en ny og iøjnefaldende oplevelse. For to uger siden åbnede vi Den nordiske ølhave. Nu får Botanisk Haves mange tusinde smukke blomster og planter selskab af eksotiske, levende sommerfugle. Det sker fredag den 29. juni, når vi åbner et forvandlet Palmehus-kompleks, hvor der også er gjort plads til massevis af sommerfugle i den nye udstilling Sommerfuglehuset.

Palmehuset og Sommerfuglehuset åbner for publikum fredag den 29. juni 2018.

I Sommerfuglehuset har Statens Naturhistoriske Museum, som Botanisk Have hører under, skabt en eventyrlig kulisse, som publikum kan træde ind i og opleve sommerfuglenes liv og forvandling på allernærmeste hold. Sommerfuglehuset er beliggende i de væksthuse der også rummer begonier, orkidéer og ananasplanter. Så foruden de mange smukke levende sommerfugle, får man også mulighed for at studere disse planter på tæt hold.

- Sommerfugle er fantastiske. De er utroligt smukke og vækker begejstring overalt. Deres livscyklus har fascineret kunstnere, forfattere og videnskabsfolk siden antikken. De er skoleeksempler på millioner af års evolutionshistorie i samspil med planter og andre dyrearter, hvor udseende og adfærd er resultatet af konstant tilpasning til deres omgivelser. Men de er mere end det, siger museumsdirektør Peter C. Kjærgaard og fortsætter: 

- Som indikatorarter giver sommerfuglene os klar besked om, hvordan selv bittesmå ændringer i livsforhold som for eksempel ganske små temperatursvingninger og manglende adgang til føde påvirker bestandene. Sommerfugle er meget fintfølende og fortæller os derfor direkte, hvis der er noget galt med naturen. Og det er der.

Mange steder i verden dykker sommerfuglebestande drastisk, og vi mister dyre- og plantearter hele tiden og i en hast, der kun kan sammenlignes med tidligere tiders store massedød i jordens historie, sidst for omkring 66 millioner år siden. Mennesket spiller selv en central rolle i den sammenhæng. Vi kan heldigvis stadig gøre noget ved det, og det skal vi.


Formidlings- og oplevelsesløft

Det nye sommerfuglehus og forvandlingen af Palmehuset og væksthusene med bl.a. bedre formidling og indretning er en del af et formidlings- og oplevelsesløft i Botanisk Have, der også omfatter Den nordiske ølhave, som åbnede 8. juni. 

- På Statens Naturhistoriske Museum ønsker vi at skabe en tættere forbindelse mellem mennesker og natur. Botanisk Have er det perfekte sted at bruge den levende natur til at formidle  viden, begejstring og forståelse. Med omkring 10.000 plantearter er Botanisk Have et biodiversitetshotspot, et åbent og levende laboratorium. Det skal bruges, og vi inviterer nu folk med ind til et formidlings- og oplevelsesløft. Sommerfuglehuset er sammen med Den nordiske ølhave de første initiativer, vi har taget. Men det er kun begyndelsen, lover museumsdirektør Peter C. Kjærgaard.

Sommerfuglehuset er støttet af Augustinus Fonden, der lægger følgende til grund for deres støtte: 

- København er rig på kulturelle oplevelser med både kunst, kulturarv, musik og arkitektur. Her kan Botanisk Have noget særligt. Det er en enestående kombination af et grønt åndehul midt i byen og naturfaglig vidensformidling på et højt plan. Vi håber, at rigtig mange vil få glæde af at møde sommerfuglene tæt på, siger Frank Rechendorff Møller, direktør i Augustinus Fonden.