8. juni 2018

Den nordiske ølhave åbner i dag

BOTANISK HAVE

Måske har du allerede opdaget det. I en måneds tid har vi dyrket humle og andre planter anvendt til øl-brygning i Botanisk Have. Nu er det officielt: Den nye nordiske ølhave i Botanisk Have er åbnet. I løbet af de næste tre måneder forsøger vi os i den ædle kunst at brygge øl. Hvor meget øl det bliver til, kan vi endnu ikke sige, men hele sommeren kan du følge den nye nordiske ølhave blomstre op i Botanisk Have samt på vores Facebook-side, hvor vi løbende vil bringe nyt om ølhavens udvikling.

billede fra botanisk have

Der findes en lang og rig historie om øl-brygning og øl-videnskab i dansk og nordisk kultur, og derfor er det ikke tilfældigt, at den nye nordiske ølhave i Botanisk Have er blevet til i et tæt samarbejde mellem Carlsberg Laboratorium og botanikere fra Statens Naturhistoriske Museum, som Botanisk Have hører under.

Den nordiske ølhave vokser op i det område, der er kendt som Dansk Kvarter.

- I den nordiske ølhave vil de besøgende opleve nogle af de planter, der gennem tiden er blevet anvendt til brygning af nordisk øl – fra vikingetiden til i dag, siger Natalie Eva Iwanycki Ahlstrand, der er botaniker og forsker ved Statens Naturhistoriske Museum og projektleder for den nordiske ølhave. Hun tilføjer:

billede fra botanisk have af stier

- I løbet af sommeren vil vi afholde en række rundvisninger, hvor publikum også får lov til at smage øl, der er brygget på forskellige typer humle og andre planter anvendt til øl-brygning. I første omgang bliver det dog ikke øl brygget på planter fra den nordiske ølhave, men vi håber at kunne brygge vores egen øl i løbet af efteråret i samarbejde med Carlsberg Laboratorium, siger Natalie Iwanycki Ahlstrand.

Bryg til lange sørejser

Den nordiske ølhave er opdelt i seks områder. Ét af dem fortæller historien om vikingetidens øl – den perfekte bryg til lange sørejser.

- Øl var almindeligt udbredt i vikingetiden, og vikingeøllet var den perfekte drikkevare til lange sørejser, dels fordi den indeholdt tiltrængte kalorier, og dels fordi gæringen gjorde den langtidsholdbar, så vikingerne kunne drage på lange togter uden adgang til drikkevand, siger Natalie Iwanycki Ahlstrand.

billede fra botanisk have af spirer

Uanset om du er øl-entusiast eller blot nysgerrig på øllets verden, så byder Botanisk Have velkommen til denne levende udstilling, som udvikler sig hen over sommeren.

Den Nordiske ølhave er støttet af Carlsbergs Mindelegat og Augustinus Fonden.

Sted
Botanisk Have
Gothersgade 128
1123 København K

Følg os på Facebook
www.facebook.com/botaniskhave

#nordicbeer

Samarbejde med Carlsberg Laboratorium

Byg er en af verdens ældste kornarter, og har sandsynligvis været dyrket fra før 5.000 f.Kr. Humle forekommer naturligt i Europa, Asien og Nordamerika og blev dyrket på de fleste gårde i Danmark fra 1300-tallet frem til 1800-tallet, men udbyttet var til sidst utilstrækkeligt, og man begyndte at importere humle fra udlandet. De gamle danske humlesorter blev efterfølgende i begrænset omfang bevaret på Carlsberg Laboratorium i Valby, hvor de fra midten af 1930’erne frem til 1950’erne indgik i et forædlingsprogram.

- Vi ved en masse om byg, og har kortlagt bygplantens gener. Nu vil vi vide mere om humleplanten. Vores mål med at deltage i samarbejdet med Statens Naturhistoriske Museum er at samle viden og genindføre humledyrkning og humlearvl i Norden, siger Ilka Braumann, projektansvarlig for humle på Carlsberg Laboratorium. Hun tilføjer:

- Anvendelsen af unikke nordiske humlesorter og andre planter som smagsstoffer er med til at give forbrugerne en unik og autentisk øloplevelse.