14. august 2017

En million besøgende i Botanisk Have

ET LEVENDE MUSEUM

Botanisk Have har altid været en af Københavns smukkeste attraktioner. Nu kan haven også bryste sig af at være en af Københavns mest populære udflugtssteder. I juni 2016 installerede Botanisk Have et nyt tællesystem og kan nu for første gang i havens historie præsentere løbende besøgstal. Og det er overvældende. Efter præcis ét år rundede Botanisk Have 1 mio. besøgende.

Mange forbinder museumssamlinger med malerier på et kunstmuseum eller dinosaurskeletter på et naturhistorisk museum og overser måske de levende samlinger, som dem man finder i Botanisk Have i København. Men Botanisk Have er et levende museum. Det er Danmarks største samling af planter fra hele jordkloden, og haven huser mange arter, som enten er truet eller udryddet i naturen. Derfor er det også vigtigt, at der hele tiden skabes den rette balance mellem de mange gæster og havens funktion som levende museumssamling.

Botanisk Have i København. Foto: Birgitte Rubæk.

Botanisk Have i København. Foto: Birgitte Rubæk.

- Botanisk Have er et helt særligt sted, der sætter nogle naturlige rammer for livet og aktiviteterne i haven. Det er vigtigt for os, at vi er et sted, hvor der er plads til fordybelse, og gæsterne kan få en pause fra en fortravlet hverdag. Men Botanisk Have er også et museum, hvor der foregår spændende aktiviteter for både børn og voksne, og det skal der også være plads til, siger Peter C. Kjærgaard, direktør for Statens Naturhistoriske Museum, som Botanisk Have hører under.

Ud over formidlingsaktiviteterne foregår der også forskning i haven. Der arbejdes på en plan for at løfte disse indsatser, så de mange besøgende får endnu bedre mulighed for at forstå den levende natur. Flere og flere af os bor i byerne og kommer dermed længere væk fra naturen. Det giver Botanisk Have en særlig rolle og ansvar, og derfor er det vigtigt for os, at alle aktiviteter i Botanisk Have knytter sig til havens særlige funktion og formål.

Botanisk Have i København. Foto: Birgitte Rubæk.

Botanisk Have i København. Foto: Birgitte Rubæk.

Den nye museumsbygning

I 2022 slår Statens Naturhistoriske Museum dørene op for en ny naturhistorisk museumsbygning i Botanisk Have. Omdrejningspunktet er både i dag og fremadrettet de tre temaer; vores planet, de nationale naturhistoriske samlinger og den levende natur, med menneskets rolle i verden som en gennemgående rød tråd. Men den største udstilling på det nye museum findes allerede: Botanisk Have.

- Vi har en af Europas smukkeste og ældste botaniske haver, og den vil danne den bedst tænkelige ramme for den nye museumsbygning og selv være en vigtig brik i formidling om naturen. Fra det øjeblik man træder ind ad indgangsporten til Botanisk Have, er man på museet, siger Peter C. Kjærgaard og tilføjer:

- Det gælder allerede i dag.


FAKTA OM BOTANISK HAVE

Botanisk Have er en del af Statens Naturhistoriske Museum, som hører under Københavns Universitet. Haven huser omkring 10.000 forskellige plantearter. Dens kernefunktioner er forskning, naturbevarelse, formidling og undervisning. Den første Botanisk Have blev anlagt på foranledning af Christian den 4. i 1600-tallet. Haven har i tidens løb haft fire forskellige adresser. Ved grundlæggelsen i 1600-tallet lå den i det, der i dag hedder Krystalgade. I 1871-1874 blev haven flyttet til dens nuværende adresse på Københavns voldterræn efter det tidligere fæstningsanlæg var blevet sløjfet. Landskabsgartner H. A. Flindt udarbejdede planerne for den romantiske haves anlæg. Det imponerende Palmehus har det berømte Crystal Palace i London som forbillede og blev opført med brygger J. C. Jacobsen som en af drivkræfterne.

Praktisk information og ordensregler