8. september 2015

Uhyre sjælden trøffel fundet ved Nakskov

VELBEKOMME

En lækkerbisken for feinschmeckere, der kan løbe op i flere tusinde kr. kiloet er fundet syd for Nakskov på Lolland. Kun én gang tidligere er trøflen Tuber macrosporum fundet i Danmark. Det var i 1989 i en villahave på Thurø, hvor den voksende under et egetræ. Dengang fik finderen færden af trøflen, fordi den skabte en forfærdelig stank i en nærliggende kælder. Tøflen fra Nakskov blev ligeledes fundet i en villahave ved et egetræ. Denne gang var det dog villaejerens hund, der sniffede sig frem til herlighederne.

Svampenen Tuber macrosporum. Foto: Christian Lange, Statens Naturhistoriske Museum.

Svampenen Tuber macrosporum. Foto: Christian Lange, Statens Naturhistoriske Museum.

Tuber macrosporum er uhyre sjælden i hele Nordeuropa og regnes af flere gourmeteksperter for den bedste af alle de sorte trøfler, endda bedre end den berømte perigord-trøffel (Tuber melanosporum). Og i modsætning til perigord-trøflen dyrkes Tuber macrosporum ikke kommercielt. Så det er en ægte sjældenhed, der er dukket op af den lollandske muld. De øvrige danske fund af spiselige trøfler de sidste par år har således alle været sommertrøfler (Tuber aestivum).

- Jeg blev meget begejstret, da jeg konstaterede, at det vitterlig var en ægte Tuber macrosporum, der var fundet. Jeg har drømt om men aldrig troet på, at jeg en dag selv skulle stå med et eksemplar af Tuber macrosporum fra Danmark i hånden. Det er ganske enkelt et fantastisk fund, og jeg er taknemmelig for, at finderen tog kontakt til mig. Nu må han så ud og se, om han kan finde nogle flere, for kiloprisen kan godt løbe op i flere tusinde kroner, hvis en af de kendte kroer eller restauranter kommer på banen, siger svampeekspert Christian Lange fra Statens Naturhistoriske Museum.

Svampensporer fra Tuber macrosporum. Sporerne er altafgørende, når man bestemmer trøfler. Foto: Christian Lange, Statens Naturhistoriske Museum.

Svampensporer fra Tuber macrosporum. Sporerne er altafgørende, når man bestemmer trøfler. Foto: Christian Lange, Statens Naturhistoriske Museum.

En let ”duft” af hvidløg tilsat …

Tuber macrosporum har en meget karakteristisk lugt, der af ejeren af den logrende trøffelfinder beskrives som:

- En let ”duft” af hvidløg tilsat noget, der minder om nød, måske. Men det er vanskeligt at sætte ord på lugten.

Christian Lange, der modtog en prøve af svampen på sin hjemadresse, tilføjer:

- Jeg måtte flytte trøflen fra køleskabet og ud på terrassen, for den lugtede så kraftigt, at hele køleskabet lugtede af trøffel, så snart køleskabet blev åbnet, hvilket ikke var lige populært blandt alle husets beboere.

Og smagen …

Christian Lange fik også smagt på trøflen. Om smagen fortæller han:

- Først mindede den mig om friske hasselnødder, derefter kom der en ret skarp eftersmag af noget hvidløgsagtigt. Det var helt klart en oplevelse at smage trøflen, selvom det er svært at sige, om den egentlig smagte godt. Min kone brød sig ikke om den.

Indtil nu har trøffelhunden og de øvrige beboere i villaen fundet fem trøfler ved egetræerne i deres have, hvoraf den største vejer 22 gram.