Aber og menneskers anatomi
– mød eksperterne

Chimpansen er menneskets nærmeste nulevende slægtning og dens anatomi ligner menneskets på mange punkter. Ser man nærmere efter, er der dog også mange tydelige forskelle, der kan fortælle os om menneskets evolution og om, hvordan adfærd og anatomi hænger sammen.

I videoerne kan du møde eksperter der undersøger forskelle i mennesket og chimpansens anatomi.

Videoerne viser, hvordan en død chimpanse undersøges ved hjælp af dissektion, og eksperterne sammenligner organer og kranier fra dyr og mennesker. Genstandene stammer fra samlingerne på Statens Naturhistoriske Museum og Panum Instituttet. Chimpansen er en han, der er født og død i en dansk zoologisk have og derefter foræret til Statens Naturhistoriske Museum til forskning og formidling.

Velkommen

Biolog Jørn Madsen introducerer undervisningsmaterialet Menneskedyret

Oprejst gang

Vi mennesker har en særlig anatomi, der gør det muligt for os at løbe og gå på to ben. Biolog Jørn Madsen og konservator Abdi Hedayat undersøger chimpansens rygsøjle, benmuskler og fødder og viser, hvordan de adskiller sig anatomisk fra menneskets. Professor og læge Bente Klarlund Pedersen fortæller om, hvordan menneskets anatomi gør os til effektive langdistanceløber, modsat andre aber.

Hjernens udvikling

Der er mange forskelle på menneskers og chimpansers hjerner. Biolog Jørn Madsen og konservator Abdi Hedayat undersøger chimpansens hjerne og tarmsystem og fortæller om sammenhæng mellem kost og hjernestørrelse i menneskets udvikling. Professor i anatomi Jørgen Tranum-Jensen viser forskellen mellem menneskets hjerne og chimpansens hjerne.

Tænder og DNA

Tænder kan vise mange ting om dyrs og menneskers adfærd og kost. Biolog Jørn Madsen og konservator Abdi Hedayat dissekerer et chimpansehoved og undersøger tænder og tyggemuskler. Morten Erik Allentoft, der forsker i fossilt DNA, fortæller, hvordan man udvinder DNA fra tænder og om hvordan det kan lære os mere om vores forhistoriske slægtninge.