Grundstof

Gymnasiearrangementerne Grundstof er oplæg og debat med udgangspunkt i forskning på Statens Naturhistoriske Museum og Københavns Universitet.

Kernen er spændende foredrag, hvor eleverne introduceres til naturvidenskab gennem forskernes egne præsentationer af aktuel forskning.

 Grundstof 

 • skaber rum for debat og dialog mellem elever og forskere
 • introducerer eleverne til aktuel naturvidenskabelig forskning
 • viser naturvidenskabelige studier og forskning som muligt fremtidsvalg for eleverne
 • sætter naturfagenes samfundsrelevans i perspektiv
 • giver indsigt i forskningsprocesser og forskningsmetoder
 • er målrettet naturfagene, men med tværfaglige aspekter

Grundstof bliver arrangeret af formidlingsafdelingen på Statens Naturhistoriske Museum. Vi udvælger temaer med forskningsmæssig aktualitet og relevans for naturfagene biologi, biotek, kemi, fysik og geofag.

Deltagelse kræver tilmelding. Prisen er 25 kr. pr. elev. Prisen inkluderer entré til Geologisk Museum i åbningstiden. Lærere har gratis adgang.

Kontakt: grundstof@snm.ku.dk

Tilmelding

skal ske gennem KUs Portal til Skole- og Gymnasieområdet

Find direkte link til tilmelding under de enkelte arrangementer i programmet.

Program for foråret 2019

 • 21. februar 2019, kl. 12:30-15:00

  Medicinsk Fysik - stråleterapi for kræft

  Mange kræftpatienter får stråleterapi som en del af deres behandling. Stråleterapi involverer mange forskellige eksperter bl.a. sygeplejersker, radiografer, teknikere, læger og fysikere. På denne dag sætter vi fokus på stråleterapi og du kan høre om fysikerens perspektiv, baggrunden for behandlingen, hvordan stråleterapi bliver givet, hvilke udfordringer man møder og om stråleterapiens nyeste muligheder – og måske ser vi også lidt ud i fremtiden.

  » Læs mere

 • 28. februar 2019, kl. 12:30-14:30

  Naturkatastrofer

  Arrangementet er aflyst

  Naturkatastrofer som jordskælv, tsunamier og vulkanudbrud kan ødelægge både menneskeliv og samfundsorden, men der er mange faktorer, der afgør følgernes alvor. I to ekspertoplæg med tværfagligt perspektiv præsenteres de naturmæssige, kulturelle og sociale forhold der har indflydelse, når katastrofen rammer.

  » Læs mere

 • 21. marts 2019, kl. 12:30-15:00

  Bakterier i dit liv

  Forskningen i menneskets mikrobiom er i rivende udvikling og opfattelsen af organismers tarmbakterier har forandret sig markant. Kroppens mikroorganismers indflydelse på både fysisk og psykisk sundhed og adfærd er formentlig langt mere omfattende end man før har forestillet sig. Tre ekspertoplæg gør dig klogere på aktuel dansk forskning i betydningen af bakterierne i dit liv.

  » Læs mere

 • 28. marts 2019, kl. 12:30-15:00

  Kød! - kultur, etik og sundhed

  Fra at være et personligt valg betinget af smag, tradition eller vaner, er spørgsmålet om at spise kød i de seneste år kommet i fokus i debatter om dyrevelfærd og global bæredygtighed. Tre forskere præsenterer til dette arrangement deres forskningsvinkel på kød og kødspisning – i etisk, kulturelt og sundhedsmæssigt perspektiv.

  » Læs mere