5. juli 2022

Blomstrende kornel?

Bestemmelse

Kære eksperter. For ca. 20 år siden købte vores ejendom på Østerbro en ”Blomstrende kornel”. Efter mange år begyndte den at blomstre. Men i år opdagede vi for første gang nogle få opretstående ”frugter”. Hvad er det for en type frugter? Og hvor specielt er det? Kan de plantes eller på anden måde bruges til noget? Med venlig hilsen Poul

Dejligt at se jeres flotte kornel-eksemplar. Jeg vil først og fremmest bemærke, at jeg ikke tror det er en Blomstrende kornel (Cornus florida), som I har stående, da frugterne på denne art er røde stenfrugter siddende i stande af 1-10 stk.

Der er imidlertid ingen tvivl om, at den tilhører kornel-slægten. For at forklare frugtmorfologien, vil jeg kort fortælle om et  par underslægter i kornel-slægten:

Blomstrende kornel tilhører underslægten Cynoxylon, som alle har stenfrugter siddende i stande. Der findes imidlertid en anden underslægt, Syncarpea, som har sammensatte frugter. Den frugt, du har taget et billede af, er en sammensat frugt. Når den er sammensat betyder det, at det egentlig er en sammenvoksning af tætsiddende separate blomsters frugtanlæg. Resultatet er en form for bær med flere sten (fra de forskellige frugtanlæg), lidt ligesom man ser hos jordbær, hvor man kan se kernerne fra de forskellige frugtanlæg udenpå jordbærret. Ananas er også et eksempel på en sammensat frugt.

I Danmark er arten Koreakornel (Cornus kousa) en udbredt prydplante til haver, og det er fra min side et forsigtigt bud på den faktiske art i jeres ejendom. Du kan læse mere om arten her: https://ign.ku.dk/arboret-hoersholm/plantebeskrivelser-maanedens-plante/juli_cornus_kousa/

Jeg kan dog ikke med sikkerhed bestemme arten ud fra dit billede. HVIS det er en Koreakornel, er frugterne faktisk spiselige, og skulle eftersigende have en sød smag når de er modne. De kan iføg. et par plantehjemmesider, jeg har konsulteret, også bruges til at lave alkohol (fermentering). Dog ville jeg være forsigtig med at spise dem indtil I er helt sikre på arten. Hvis I gerne vil være mere sikre på arten, så må du meget gerne sende mig tydelige billeder af blomsterblade og bark.

Med hensyn til hvor specielt frugtsætning er, hos denne art kan jeg ikke sige noget med sikkerhed. Selvom Koreakornel ikke er hjemmehørende i Danmark, så gror den fint i tempererede egne med kystklima, og jeg vil derfor ikke forvente at frugtsætning er meget usædvanligt, selvfølgelig med forbehold siden det lyder til at I har haft træet i 20 år uden frugtsætning.

Frøene fra frugten kan sagtens plantes, og jeg har her fundet en rigtig fin guide til forberedelse af frø. Frøene har en kraftig frøkappe, og det kræver derfor lidt arbejde for at få en god spiringsrate: https://homeguides.sfgate.com/plant-kousa-seed-29665.html

Jeg håber, at du kan bruge mit svar og overvejelser til noget, og du må endelig ikke tøve med at skrive hvis du har flere spørgsmål eller med flere billeder.