27. september 2021

Forstening i flint

Bestemmelse

Vi har fundet en flintsten med et underligt fossil. Smidstrup strand ved Gilleleje. Hvad kan det være? Mvh Henrik

Ud fra de billeder du har sendt, vil jeg vove påstå at ligner det at være enten et forstenet aftryk af en form for pighud, eller en forstenet form for pighud i flint. Nå jeg nu jeg siger det er en pighud, er det fordi jeg ikke er 100 % sikker på om det er en søpindsvind, sømus eller søstjerne.

Pighuder eller echinodermer er en række havlevende dyr, der indeholder søpindsvin, søstjerner, sølinjer eller søpølser. Denne række indeholder omkring 7000 nulevende arter og man har fundet et kæmpe antal af forstenet arter af dyr fra denne gruppe. Pighuder opstod i den tidlige geologiske tidsalder man kalder for Kambrium der varede fra 541 millioner år siden til 485 millioner år siden, så det er ret vildt at de stadig lever i dag.

Når jeg siger at jeg ikke er 100 % sikker på hvilke slags pighud du har fundet, er det fordi at de hvide plader som dit fossil består af, ligner både søstjernes randplader og søpindsvinets polygone flader.

Søpindsvinene har et rundt kalkskelet, der er opbygget af mange flersidede (polygone) flader. Når søpindsvinet vokser, laver den en ny række plader oppe fra et vækstpunkt på toppen af kroppen. Der vil altid være det samme antal plader i hver række, uanset hvad størrelse eller alderen på dyret. Dette betyder, at plader bliver større igennem den levetid.

Flint er en mikrokrystallin sedimentær bjergart der består af meget små krystaller af kvarts eller kisel. Når der bliver slået på flint, bliver der skabt muslingformede brud, på grund af disse brud snyder flint mange folk ved at ligne en musling eller et andet fossil.

Flint bliver dannet fra en kemisk udfældning af opløst kisel fra kiselalger og kiselsvampe under/på havbunden. Flint forekommer i de danske kridt- og kalkaflejringer såsom skrivekridtet man finder på Møns Klint og er derfor associeret med marint miljø.