19. september 2018

Hvad er det for nogle æg, der er kommet i nattens løb?

Bestemmelse

Her en stor bunke æg, der ser ud til at være sat ét efter ét i nattens løb. Selve cirkelen af æg er vel 20x15cm. Hvert æg er vel 3-5mm langt. Hvilket dyr er det?

Første indskydelse var, at det kunne være snegleæg, men de bliver lagt ét ad gangen, og klistrer ikke sammen, sådan som det ses på billedet. Det, I har fundet på jeres græsplæne, er faktisk slet ikke æg, men en slimsvamp - disse tilhører en meget fascinerende organismegruppe, der hedder svampedyr, og de er faktisk bare én stor celle med en masse cellekerner. Deres navn er dog lidt misvisende, idet de ikke er beslægtede med svampe. Men deres livscyklus minder om svampens; under ugunstige forhold - fx mangel på mad eller ændringer i miljøet - sætter de et frugtlegeme (det hvide på græsset), som, når det er fuldt udviklet, indeholder sporer der frigives og derved spredes med vinden, sådan som det også ses hos svampe. Slimsvampe vokser oftest på rådne træstammer og lignende, fordi der både er den fugt og de bakterier, som de skal bruge for at overleve. Men modsat svampe så er de "amøboide" og indtager og fordøjer deres føde, som primært er bakterier. Og her kommer vi så til min yndlingsfakta omkring dem; de kan bevæge sig. Af og til ses det, at slimsvampe under regnfulde perioder kravler ud af skoven og vandrer ind på græsplæner. Arten 'Skinnende Støvpude', som er forholdsvis normal herhjemme, er endda i stand til at vandre op til 1 cm i timen. Visse svampedyr kan endda finde gennem en labyrint; det gør den ved at brede sig ud og derefter vælge den korteste rute - hvilket er ret imponerende, taget i betragtning af, at de ikke besidder et nervesystem! 
Hvilken art I præcis har fået besøg af er svært at bedømme, fordi den er på et tidligt stadie og derfor ikke er færdigudviklet. Visse arter kan endda kun sikkert artsbestemmes via mikroskop.  Den udgør ingen fare for jeres græsplæne, da det er bakterierne i jorden den lever af, men hvis I ikke er interesserede i at den spreder sig i området, kan den bare spules væk med haveslangen inden den modner. Hvis I derimod er nysgerrige på den, så kan I jo lade den være og se om den flytter sig, eller hvordan den kommer til at se ud.