22. juni 2018

Sten fra Afrika

Bestemmelse

Tilbage i 2006 var jeg nede og besøge min familie i Afrika, mere præcis Tanzania. Fra den del af landet der hedder Tanga. I gave af min onkel fik jeg en lille pose med 25 små mørke røde/lilla farvede sten. Mistænker dem lidt for at være en form for kvarts eller måske ædelsten, men ja, har som sagt ingen idé om det. Det kan også bare være at det er en form for glas? Min onkel kaldte dem vidst for: "Romeli Stones". Mere ved jeg desværre ikke om dem.

I Østafrika findes forskellige varianter af det mineral der hedder korund, et aluminiumrigt mineral, hvoraf nogle af varianterne bliver brugt som smykkesten - de typer kaldes safir og rubin. Vi tror ud fra farven og måden krystallerne spalter på, at det du har fået fat i er rubiner. Den rødlige farve skyldes små mængder chrom, der har erstattet aluminium i krystalstrukturen. 

Det er også muligt at mineralet er granat, der har samme farve og spaltelighed som korund. For at teste dette kan man prøve at slibe en af stenene med granatbelagt sandpapir (typisk rødt sandpapir). De to mineraler har forskellig hårdhed, og korund vil ikke kunne slibes, hvorimod granat nogle gange kan - så hvis du kan slibe mineralet med sandpapir, er det helt sikkert en granat.