9. april 2018

Sten fundet i haven

Bestemmelse

Jeg har fundet denne sten i min have. Den ligner ikke lige umiddelbart en almindelig sten. Den er både tung og virker magnetisk, fortæller Tina S.

Du har helt ret - det ligner ikke en sten, man normalt ser herhjemme i Danmark.
Den har mange karakteristika, der peger på at det kunne være en basalt fra en vulkansk lavastrøm: den sorte farve og vesiklerne (hullerne man kan se i stenen), der er gaslommer, som er formet i lavaen i takt med at trykket er falde,t er begge ting vi forventer i sten dannet af overfladiske lavastrømme.
Disse sten er meget almindelige steder som Island og Hawaii, hvor basaltisk lava ofte flyder ud på jordoverfladen. Så hvordan er den kommet hertil? I Danmark er det normalt at finde sten ,der kommer fra vores nabolande mod nord og øst, da gletsjere under sidste istid i stor stil har bragt materiale hertil derfra. Dog finder vi ikke sten, af den type du har fundet, i hverken Norge eller Sverige, og en porøs sten som din ville sandsynligvis også være blevet knust under det store tryk inde i en gletsjer. Der er jo dog stadig muligt at den er blevet transporteret hertil på anden vis.
En anden mulighed er, at din sten slet ikke er naturligt dannet, men derimod er slagge - er restprodukt, der fremstilles ved forbrænding eller smeltning af ting f.eks under stålproduktion. Slagge er ofte ikke så homogen i hverken farve eller tekstur som en basaltisk lavasten. Ofte vil den være brun eller rødbrun mere end sort, og den vil indeholde små og store urenheder (f.eks sandkorn el.lign.). Hvis du derimod mener at kunne se krystaller (små former der ligger og glimter i lyset i stenen, i basalt vil der oftest kunne findes aflange, hvidlige/farveløse krystaller eller runde, grønne krystaller), så er det helt sikkert en basalt.
Begge muligheder har altså ligheder og forskelle, og det er svært 100% at afgøre ud fra billedet, hvad der er tilfældet. Personligt synes jeg det ligner mest en basalt, men sandsynligheden for at finde slagge i Danmark er større. Basalten hører simpelthen ikke hjemme herhjemme, medmindre altså at nogen har taget den med fra en ferie eller lignende.