13. december 2017

Hvor stor er en rævs hoved

Dyr

Vores to udendørskatte (tilløbne og halvtamme) ved vores sommerhus bliver fodret regelmæssigt. Her i forsommeren fodrede vi åbenbart samtidig tre ræveunger, som er vokset til henover sommeren. Nu har vi forgæves prøvet forskelligt for at undgå rævene. Vi vil derfor spørge, hvor bredt et rævehoved er? Vi har lavet et bur på et havebord, hvor der skal være en åbning, som kun kattene kan passere, de kan så hoppe direkte gennem ‘porten’, men kan rævene også det? Rævene kan sagtens hoppe op på bordet. Vi har tænkt os en åbning på 13,5 cm, spørger Ulla Willumsen

Hvis jeg vidste, hvordan I kunne holde ræven ude og katten inde, ville jeg sikkert kunne blive rig af at sælge rævesikre løsninger til hønseejere og fjerkræavlere. 

Jeg har kigget lidt på nettet omkring målene på adgangsveje for katte. På danske hjemmesider kan man læse sig til, at hullerne i kattelemme er fra 14 gange 12 cm til 18 gange 17 cm (men så er det også størrelse XXL). På nogle amerikanske og engelske hjemmesider anbefales en minimumsstørrelse på 5 tommer for små katte, hvilket svarer til cirka 12,5 cm, og lidt større dimensioner for mere velnærede eksemplarer. Så jeres påtænkte åbning er jo ikke helt gal. 

Desværre ser det ud til, at en ræv kun har brug for 12 cm for at kunne mase sig ind, det kan man læse på nogle engelske hjemmesider, og så er 13,5 cm jo alt for meget. Jeg har for eksempel set et foto af en ræv, der maser igennem noget stormasket dyrehegn, som netop har maskestørrelsen 12 gange 12. For mange år siden satte jeg selv hegn op med 10 cm maskebredde, og min tre måneder gamle hundehvalp (en mellemstor raceblanding) stod til min store overraskelse inde hos naboen kort efter. Så det kan være svært at gætte, hvor små åbninger dyr kan smyge sig igennem.

Man kan nok gå under 12 cm, og en kat vil stadig kunne klemme sig igennem, men det skal jo også nødig være svært eller måske endda umuligt at komme ud igen med fyldt mave – især hvis det i forvejen er besværligt at komme frem til indgangen og ned på jorden igen. Og så er der jo selve indhegningen af foderpladsen. Ræve kan let gnave sig igennem almindeligt hønsenet, der skal en ret tyk tråd til, før et metalnet er sikkert. Bløde net af fx reb duer ikke, da både katte, ræve og andre dyr let vikler sig ind i dem, hvilket ikke er så smart, hvis man ikke er der og kan hjælpe dem fri igen.

Så jeg ved faktisk ikke lige, hvad I skal gøre, kan katten komme til, er der ret god chance for, at ræven også kan. Måske I skulle eksperimentere lidt med størrelsen af åbningen, mens I alligevel er i sommerhuset. Hvad med at sætte foderpladsen op på nogle lange, men relativt spinkle ben, måske med en slags trin at hage sig fast i, så en kat let kan kravle op. Så kunne hullet eller hullerne pege nedad lige ved siden af trinene. Ræve er faktisk ret gode til at klatre, men der må da være en grænse, hvis trinene bliver små og spinkle.

Emner