19. december 2017

Er dette en brillekaiman?

Bestemmelse

Jeg har en lille forespørgsel på om det er muligt at få en identifikation på mit "firben". Jeg har prøvet at spørge i en krybdyr-gruppe på Facebook, om nogen kunne give et ID på mit udstoppede "firben", og ingen er sikre. Budene lyder på at det enten er en brille Kaiman eller en amerikansk alligator. Håber I måske kan identificere helt præcist. Mit eksemplar skulle være udstoppet for cirka 75-100 år siden, spørger Tanja Steen

Det er ganske rigtigt en brillekaiman (Caiman crocodilus). Du kan kende den på de såkaldte ”briller” den har foran øjnene, samt på de to rækker af skæl (kaldet post-occipitale skæl) den har på nakken - alligatoren er bredere over snuden, "brille"-løs, og dens post-occipitale skæl sidder ikke i to rækker som hos brillekaimanen.

Derudover er det et forholdsvist ungt (om end 75-100 år gammelt) individ du har dig. Jeg vil skyde den til at være 3-4 år gammel. Et fuldvoksent individ kan, i hannernes tilfælde, være helt op til 2m+ og veje over 50 kg. Hvor den stammer fra i sit udbredelsesområde er svært at sige. Det kan være alt helt fra Mexico til Brasilien. Men det er godt at se, at det er et udstoppet individ du har sluppet ud i sofaen – vi kan ikke anbefale det med levende eksemplarer nemlig.