2. marts 2020

Navn på dino søges

DYR

Min lillebror og jeg har i lang tid prøvet at finde ud af hvad denne her dinosaur mon hedder. Jeg har simpelthen ikke kunnet finde det noget sted. Jeg ved ikke, om I måske kan hjælpe? Spørger Figne og Ingmar

Nu mangler jeres flotte model godt nok nogle af de detaljer man ellers bruger til at artsbestemme, men mon ikke vi kan komme det lidt nærmere alligevel. 

Der er i hvert fald meget god sandsynlighed for at den hører til slægten Pachycephalosauridae, den indeholder flere grupper som alle sammen har det tilfælles at de har tykke hovedskaller. 

Den markante krans rundt om hovedskallen får mig til at tænke at der er tale om den art der hedder pachycephalosaurus wyomingensis. Derudover er den art ret kendt og beskrevet forholdsvis tidligt, så det giver mening at den er blevet brugt som basis for den slags små modeller. 

Jeg kan fortælle at den var en planteæder, gik på to ben (som i nok kan se på jeres model) og man har længe ment at den brugte panden på samme måde som moderne gedebukke bruger deres, men nyere studier har gjort os i tvivl om det nu også er tilfældet. Noget kunne tyde på at der er stor risiko for skader hvis den har gjort det, så måske har de bare været til pynt? 

Der er stadig meget vi ikke er enige om når det kommer til dinosaurer, vores teorier ændre sig hele tiden. Og det ser fx ud til at mange flere end vi troede måske var dækket af fjer mens de var levende. Men det er jo netop den slags usikkerhed som gør dem så spændende. 

Fra d. 2 april lægger vi på Statens Naturhistoriske Museum lokaler til det der sandsynligvis bliver den flotteste dinosaurudstilling på dansk jord til dato, så hvis I godt kan lide dem vil det være en oplagt mulighed for at kikke forbi. (https://snm.ku.dk/udstillinger/tristan_otto/)