27. januar 2020

Hvilken sten er det?

STEN

Jeg har sammen med min dreng fundet denne sten på Bornholm. Den er som I kan se på billedet rund og da vi kom til at tabe den flækkede den og der var en lille sten indeni, der er lidt magnetisk. hele stenen vejer 400 gram og er ca 8 cm i diameter og den lille sten er 3 cm. Hvad er det for en sten? Spørger Bo

    Den fine, runde sten I har fundet er en Lerjernsten!

    De dannes ved at der i ler aflejringer (fx under havet) udfældes jern, calcium eller mangancarbonater. Grunden til at det virker som om den er i to lag er at de som regel aflejres uden på noget. Dette kan fx være meget små ting,  som uden på et sandkorn (og så kan vi ikke rigtig se hvad der er i midten), eller lidt større ting som uden på en anden sten. Det sidste er tilfældet her.
    Hvorfor er den så rund? Det er ikke til at sige helt med sikkerhed, men det er ikke usædvanligt at de tager form efter det de aflejres udenpå. Så hvis den inderste først er aflejret på et meget rundt sandkorn, og den ydre derefter er aflejret uden på den, så kan man ende med bemærkelsesværdige former. Det kan sammenlignes lidt med at dyppe stearinlys. Selv efter mange lag kan man stadig se de former der var tydlige til at starte med, men små ujævnheder bliver udjævnet efterhånden. 
    Det er selvfølgelig ikke dem alle der bliver lige så fine og runde som den I har fundet, men det er jo også derfor det er den I har samlet op, og de andre bliver liggende. Vi mennesker har en evne til at spotte de specielle ting.