1. marts 2016

Vokser håret langsommere om vinteren?

MENNESKET

Vokser mit hår langsommere om vinteren? Jeg klipper mit hår helt kort hver weekend med en hårtrimmer, hvor jeg altid har indstillet trimmeren på det samme niveau. Jeg har nu bemærket, at mit hår tilsyneladende vokser langsommere om vinteren, idet mine afklippede hårdspidser virker kortere end normalt. Er det korrekt, eller er det blot et tegn på, at jeg er ved at blive gammel, spørger Martin, 37.

Gammel og gammel, det skal jeg ikke kunne sige, men du har ret i, at dit hår nok vokser hurtigere om sommeren. Der er typisk ikke tale om de store forskelle på vinter- og sommerhår, og mange vil sikkert ikke bemærke forskellen. Men det er nok ikke hos alle, at håret giver den gas om sommeren, og det kan der være flere grunde til.

En gruppe kinesiske og franske forskere udgav i 2014 en artikel om et forsøg, hvor de havde fulgt hårvæksten hos 41 kinesere over et år. Selvom der var tale om små forskelle, viste det sig, at håret voksede hurtigst i sommerperioden, hvor de enkelte hår typisk voksede 0,4 mm om dagen. Der var et lille dyk, især i november og januar, hvor væksten var nede på 0,375 mm om dagen. Altså ikke de store forskelle, men nok til, at du bemærker dem. Der kan dog være store forskelle, hos nogle vokser hår meget langsomt med bare 0,22 mm per dag, hos andre så hurtigt som 0,73 mm om dagen.

Andre kropshår har også en årlig cyklus, fx hårene på benene og skæghår. I et engelsk studie viste det sig endda, at skægvæksten kunne være øget med helt op til 50 procent om sommeren. Væksten kontrolleres blandt andet af hormoner, og man kunne let forestille sig, at masser af sollys og alle de hormonelle forandringer, der kommer med de lysere tider, kunne spille ind på hårvæksten. Omvendt kunne man måske forestille sig, at vitaminmangel og fx lave hormonniveauer kunne sænke væksten så meget, at man ikke bemærker noget sommer-højdepunkt.

Hos os mennesker tager hver hårsæk sig også en pause fra tid til anden, men som regel er der nok aktive til, at vi beholder frisuren. Nogle studier af hår hos amerikanske mænd samt hos chilenere (og kineserne i det studie, jeg omtalte før) af begge køn har dog vist, at væksten hurtigt kan aftage i sensommeren, samtidig med at mange hårsække hviler, hvilket fører til ekstra hårtab. Til gengæld kunne det også se ud til, at særlig mange hårsække går i gang igen midt på vinteren, selv om væksten er lidt nedsat, hvilket giver god mening, hvis man skal holde varmen.

Mange dyr har også en årlig cyklus, hvor de i perioder danner en tyk, isolerende pels, og hvor hårene på andre tidspunkter vokser langsommere, eller hårsækkene helt går i stå, så pelsen kan fældes. I et newzealandsk forsøg holdt man øje med hårvæksten hos en flok får af racen Wiltshire Horn. Denne race er berømt for ikke at skulle klippes, den taber ulden helt af sig selv om foråret. Det viste sig, at fårenes hårsække var mindst aktive om vinteren (fra maj til august, da vi er på den sydlige halvkugle), mens de var mest aktive om sommeren og efteråret (januar til april).

Racen stammer oprindeligt fra det sydlige England, som jo ligger på den nordlige halvkugle, og her følger hårvæksten samme rytme med størst aktivitet om sommeren, men her er det så i månederne juni til august. Noget kunne altså tyde på, at fårenes hårvækst også indstilles efter årstiderne, hvor de lever, sandsynligvis via hormoner og andre signalstoffer som hos os mennesker.

Emner