26. februar 2016

Hvordan opstår hullerne i lavasten?

JORDEN

Jeg har lige været på Lanzarote, hvor jeg så rigtig mange lavasten. I nogle af stenene er der huller. Hvordan opstår hullerne? Hvorfor har de forskellige størrelser? Og hvordan kan det være, at der også findes lavasten uden huller, spørger Laurits, 5 år.

Hullerne i lavasten dannes som bobler, mens lavaen stadig er flydende. Jo længere man bevæger sig ned igennem jordlagene, jo varmere bliver det, og mange steder kan man støde på flydende sten og klipper, det kalder man magma eller flydende lava. Nogle steder bryder lavaen igennem til overfladen, og så er det, at boblerne bliver dannet og stivner i den afkølede lava eller lavasten.

Foto: Laurits

Når lavaen køler af og størkner til fast klippe, vil boblerne sidde tilbage som de mange fine huller, du kan finde i lavasten som dem, du har taget billeder af. Nogle gange dannes lavastenene meget hurtigt, de slynges fx ud med stor kraft under vulkanudbrud, og vil hurtigt blive afkølet. Så kan der dannes pimpsten med så mange små luftlommer, at stenene kan flyde på vand. Lavasten med mange bobler er i øvrigt gode til at isolere mod varme, fx i grillovne.

Det er ikke alle gasserne fra klodens indre, der bliver fanget i bobler i lavasten. I nogle vulkaner slipper de fleste gasser ud, når laveboblerne sprænger, eller gasserne kan danne lange rør, som de kan suse ud igennem. Nogle gange vil næsten alle gasser undslippe den smeltede stenmasse, og så kan der dannes lavasten uden bobler. Obsidian, der nærmest ligner glas, dannes, hvor indholdet af gasser er særligt lavt, fx hvis de har haft chancen for at undslippe, før magmaen er størknet.

Langt de mest almindelige gasser i magma er vanddamp og kuldioxid, men man kan finde en lang række andre gasser, fx metan, argon og nitrogen, og sammensætningen kan være meget forskelig fra vulkan til vulkan. Mange steder holder man øje med, hvilke gasser, der undslipper vulkanerne, og når sammensætningen ændrer sig eller der fx strømmer ekstra meget kuldioxid eller svovldioxid ud, kan det være tegn på, at et udbrud er på vej.