19. februar 2016

Er det muligt for en spurvefugl at sove i en koklokke?

DYR

På vores garage har vi en koklokke på ca. 10 cm hængende. Inde i klokken sover der en lille fugl hver nat, måske en rødkælk, den flyver så hurtigt væk, så vi kan ikke nå at se den tydeligt. Tilsyneladende holder den fast i klokkestrengen, og når den flyver derfra om morgenen, ringer klokken. Vi opdagede det, da der lå ekskrementer under klokken. Hvordan kan den dog en hel nat hænge fast i klokkestrengen? Det undrer os, og derfor vil vi gerne fortælle om det. Har I nogen forklaring på det, spørger Leif og Jytte.

Det lyder godt nok underligt og umageligt. Jeg har forsøgt at finde nogle billeder af det indre af en koklokke, men det er sværere, end man skulle tro. Jeg ville nemlig forvente, at en lille spurvefugl ville foretrække at have en vandret pind at sidde på, måske en pind, som klokkestrengen er hængt op i. Men så vidt jeg kan se, er kneblen eller klokkestrengen i en koklokke som regel ophængt i et lille rundt øje, øverst oppe i klokken, og her er der ikke plads til en fugl.

Umiddelbart ville jeg ikke tro, at en spurvefugl ville kunne holde sig fast en hel nat i dyb søvn, hvis den skulle hænge i en klokkestreng. Der findes fugle, der sover hængende på hovedet som flagermus, men det er nogle meget små papegøjer fra det sydlige Asien. Alle spurvefugle vil foretrække enten at stå på den flade jord eller med et fast greb omkring en pind. Til gengæld har flere af dem et lille trick, så de så at sige ikke behøver at være bange for at miste grebet, når de først har ”sat” sig til ro.

Hos mange fugle krummes tæerne sammen, når fuglen bøjer knæet. To lange sener fra låret og ned til tæerne sørger for, at de forreste tæer krummes bagud mod bagtåen (eller bagtæerne), som samtidig krummes fremad. Når fuglen slapper helt af i låret, strammes grebet bare yderligere, og fugle kan trygt falde i søvn uden at være bange for at dratte ned.

Men det virker kun, når man sidder nogenlunde vandret, ikke når man hænger sidelæns. Der er dog nogle fugle, som har et ekstra lille fif. Deres sener har en masse riller på tværs (ligner lidt folderne på en harmonika), og disse passer ned i andre riller, der sidder i den skede, der omgiver senen. Når fuglen slapper af, presses rillerne ned i holderne i skeden, og foden er låst fast. På den måde kunne man måske godt forestille sig en nat, hængende sidelæns inde i en koklokke.

Hvis der altså er plads. Jeg vil tro, at en rødhals har svært ved at mase sig ind og finde sig til rette i en koklokke på bare 10 cm. Jeg kan måske bedre forestille mig, at en gærdesmutte kunne slå sig ned i klokken. Det er en noget mindre fugl på bare 10 gram, hvor rødhalsen er næsten dobbelt så tung. Gærdesmutter gemmer sig ofte i små hulrum og gamle reder, hvor de også sover. I min have ser jeg tit en af de lokale fugle flyve ind mellem rødderne på et af de gamle, halvejs udgåede træer, og så kan den være væk længe.