15. februar 2016

Hvad dækker begrebet affaldsstoffer over?

MENNESKET

Min fysioterapeut taler om at fjerne ”affaldsstofferne” i musklerne, og et andet sted hørte jeg om en kur, der kan fjerne kroppens ”affaldsstoffer”. Begge dele lyder som en god idé, men hvad er det for nogle affaldsstoffer, der er tale om? Skaffer kroppen sig ikke selv af med affaldet, spørger KEV.

Kroppen er heldigvis udmærket i stand til at skaffe sig af med de affaldsstoffer, der måtte være. Lungerne udskiller fx CO2 samtidig med, at de optager ilt, nyrerne udskiller overskydende nitrogen fra kroppens proteiner, og leveren opsamler, omdanner og udskiller en lang række stoffer, fx mange lægemidler. Hvis disse organer gik itu, ville man hurtigt dø.

Men måske er det ikke den slags affaldsprodukter, din fysioterapeut tænker på. Sagen er nemlig den, at begrebet affaldsstoffer kan dække over så mange ting, at det næsten kan gå hen og blive meningsløst.

Den britiske fond Sense about Science holder øje med mediernes omtale af sundhed og medicinsk forskning. I 2009 tog de fat på en række producenter af produkter, som man påstod kunne hjælpe med at afgifte (detoxe) kroppen. Det viste sig, at producenterne sjældent var enige om, hvad ordet betød, og når man gik dem på klingen, havde de sjældent nogen form for beviser for, at det virkede – og i øvrigt vidste de ikke helt, hvilke stoffer deres produkter kunne fjerne. Produkterne viste sig som regel at være helt almindelige ting til vask og hygiejne, som havde fået nye navne.

Nogle gange kan man læse, hvordan man skal sørge for at presse affaldsstoffer ud af musklerne efter træning ved at lave strækkeøvelser eller få massage. Her tænker man nok især på den mælkesyre, der dannes, når musklerne hurtigt skal bruge masser af energi. Den dannede mælkesyre udskilles til blodet og fjernes af nyrerne og leveren, og tanken er – vil jeg tro – at man ved at massere musklerne eller strække dem, så de klemmes sammen, hurtigere kan presse mælkesyren ud.

Desværre har forskningen vist, at det slet ikke er tilfældet. I et forsøg viste man endda, at man ophobede mere mælkesyre, hvis man fik massage, nok fordi man klemte blodårerne sammen, så mælkesyren ikke kunne komme væk på den naturlige måde. Nyere forskning har desuden vist, at det slet ikke er mælkesyren, der giver ømme muskler dagen efter træning. Så glem myten om affaldstoffet mælkesyre og brug i stedet massage og udstrækning, hvis du kan lide det.

Og så er der jo de affaldsstoffer, som ikke er inde i selve kroppen, men i det lange hulrum, der løber ned tværs igennem den: mavetarm-systemet. Tarmskylninger skulle efter sigende kunne fjerne affaldsstoffer og gøre ens hverdag lysere. Men lige som med massage er det mildt sagt sparsomt med de videnskabelige beviser.