25. september 2015

Hvilket prikket insekt har jeg fundet?

Bestemmelse

Hvilket insekt er der tale om? Det bor for tiden indendørs på Nørrebro. Kan I hjælpe her, spørger John.

Det er en mariehønelarve, og at dømme ud fra farvemønstret på bagkroppen med de stride børster, hvoraf fire er orange eller gullige og ses særlig tydeligt på den sorte ryg, er der tale om en harlekinmariehøne. Sjovt nok er lige præcis den art nemmest at artsbestemme som larve. Den voksne mariehøne er nemlig meget variabel, den kan være helt sort, have ingen eller op til 19 pletter og have både sort og hvidt forbryst. Den er ret stor, 5-8 mm lang, men kan alligevel forveksles med flere af de andre arter af mariehøns hertillands.

Harlekinmariehønen lever både som larve og voksen af insekter, især bladlus, men den kan også angribe andre mariehøns, og den betragtes derfor som et skadedyr. Et invasivt skadedyr, endda, den hører slet ikke hjemme i den danske natur. I 2006 blev den fundet på Møn og i København, og i efteråret 2007 var den talrig i København. Siden har den spredt sig til især byområder i det meste af landet. Den stammer oprindelig fra det østlige Asien og har været brugt til biologisk bekæmpelse af skadedyr. Den er blandt andet blevet udsat i Belgien og Frankrig og er blevet brugt i væksthuse.

Det er ikke godt at vide, hvordan den er kommet ind i din lejlighed. Måske er den kommet med en ny potteplante, og den skal nok klare sig gennem vinteren, arten foretrækker at overvintre inden døre i Danmark. Ifølge en hjemmeside fra Århus Universitet (hvor den omtales som ”den mest invasive mariehøne i verden”) er arten meget talrig i København, især i centrum, på Nørrebro, Vesterbro, Østerbro og Frederiksberg.

Måske du skulle skaffe dig af med den, eller mere præcist slå den ihjel, da den ønskes bekæmpet i Danmark. Andre steder i Europa og dele af USA har arten fortrængt de naturligt forekommende mariehøns og er ved at blive næsten enerådende. Men husk nu at holde fingrene fra de danske arter.

Emner