28. september 2015

Hvilken art af forglemmigej har vi ved vores sommerhus?

Bestemmelse

I vores sommerhus-græsplæne har vi i år klippet udenom en lille beskeden plante, som vi ikke kan bestemme. Jeg har i dag forsøgt at bestemme den via Lademanns Naturfører uden at finde et sikkert hit. Den minder lidt om skov-forglemmigej i væksten, men kronen er meget lille, gul og (2-) 3 mm i diameter. Jeg har fotograferet den, mens der var lidt overskyet. Lokaliteten er Skaven Strand ved Ringkøbing Fjord, Tarm. Kan I hjælpe os, spørger botanikeren fra Ringkøbing Fjord.

Jeg har vist dine billeder til en af museets botanikere, og han siger, at det er en forskelligfarvet forglemmigej. Den kan kendes på, at dens blomster først er lyst gullige og siden skifter farve til violet og blå. Ofte vil man finde blomster af forskellig farve på samme plante.

De modne frugter sidder på en ganske kort stilk, der måler cirka 3 mm og er kortere end blomsterbægeret (hos fx skov-forglemmigej er stilken meget længere, ofte dobbelt så lang som blomsterbægeret). Den kan nok lettest forveksles med bakke-forglemmigej, men dennes blomster skifter ikke farve, og frugtstilken er en anelse længere.

Forskelligfarvet forglemmigej er almindelig i Jylland og mindre hyppig i resten af landet, og den mangler helt på fx Anholt. Den vokser typisk på marker, skrænter og overdrev, hvor den blomstrer i maj-juni.

Den findes naturligt i det nordvestlige Europa og på fx Færøerne. Den er også fundet på Island, hvor den muligvis er indført eller indslæbt ved et uheld, lige som den er det til Nordamerika og Australien. Men til forskel fra mange andre nyindvandrede arter synes den ikke at udgøre noget problem som ukrudt.

Hos de fleste arter af forglemmigej, blandt andet denne, sidder blomsterne for enden af indrullede stængler i det, man kalder svikler. Det kan minde om en skorpions krummede hale, og på dansk har slægtens arter tilbage i 1600- og 1700-tallet været kendt som skorpionsurt. På latin var de kendt som Scorpioides, indtil den svenske naturforsker Carl von Linné gav forglemmigej det videnskabelige navn Myosotis. Forskelligfarvet forglemmigej har i øvrigt det videnskabelige navn Myosotis discolor, dvs. forglemmigej’en, der kan skifte farve.