8. juli 2015

Kan man have egern i haven?

Dyr

Jeg er en pige på 12 år. For 3 år siden var vi i London i påskeferien, og der så jeg nogle egern og var helt vild med dem. Jeg har ikke sluppet tanken om at kunne få et som kæledyr siden, så mit spørgsmål er: kan man have egern i haven? Selv om man har to katte? Og kan de blive tamme, så man kan klappe dem, fodre dem og have dem på hånden, spørger Thilde.

Man kan godt få vilde egern til at spise af hånden, det kan man opleve rundt omkring i danske parker. Men man skal ikke forvente, at man kan klappe dem, eller at de frivilligt vil sidde på hånden eller klatre op på en. Det sker dog en sjælden gang imellem, og jeg har læst om en ældre dame i Silkeborg, der havde haven fuld af håndtamme egern. De besøgte hende endda inde i stuen, hvor de klatrede op på hende for at få nødder og andre godbidder. Men det må siges at være undtagelsen.

Det vil tage lang tid at vænne et egern til tanken om, at man ikke er farlig, men bare vil give det en godbid, og jeg ved ikke helt, hvordan man skulle gribe det an. Det vil nok hjælpe at fodre dem i haven. Du kan så forsøge at sætte dig stille ned og bare kigge på dem og se, hvor bange de er for dig. Så kan du jo prøve at smide lidt nødder hen til dem.

Thilde i en park i London, hvor hun fodrer et egern.

Nu ved jeg ikke, hvor du bor, men det er selvfølgelig en nødvendighed, at der er egern i nærheden, og er der det, kan man hjælpe dem ind i haven ved at sætte egernkasser op, hvor hunnerne kan bygge reder og føde deres unger. Jeg bor selv i et villakvarter med masser af egern, og en af hunnerne har bygget to reder i min have i år. Jeg har allerede set ungerne pile rundt i træerne.

Jeg havde også egern, da jeg stadig havde to katte, men det var tydeligt, at egern er meget vagtsomme, så det vil nok ikke hjælpe på sagen at have fritgående katte. Jeg har i øvrigt en hund, der hader egern af et godt hjerte, og det er hans største fornøjelse at jage dem op i træerne. Alligevel kan jeg næsten daglig sidde og nyde ”mine” egern i forhaven og omkring foderautomaten.

Alt det ovenstående handler om det røde egern, den eneste art vi har i Danmark. Det egern, du fodrer på billedet, tilhører en anden art, det grå egern, som er indført til blandt andet England fra det østlige USA. De grå egern er større og langt mere frygtløse end de røde egern, og de bliver meget nemmere tamme. De er temmelig nærgående, nogle steder i USA bliver man nærmest overfaldet af grå egern, der vil have noget at spise. Det er nok godt, at vi ikke har grå egern i Danmark, i England er de nemlig ved helt at fortrænge de røde egern, som nu er sjældne mange steder.

Emner