12. juni 2015

Er det en farlig slange vi har mødt i Mexico?

Bestemmelse

Jeg er lige kommet hjem fra Mexico, hvor vi en dag så denne slange sidde på et træ ved en af de mange, mange, mange ruiner og stenbunker, som mine forældre gerne ville kigge på. Jeg turde ikke komme helt tæt på den, for jeg vidste jo ikke, om den kunne gøre mig noget. Er den farlig? Min far tror, den var lidt over en meter lang, hvis det kan hjælpe, spørger Benjamin, 6 år.

Spændende! Det er en kvælerslange, du har mødt, nærmere bestemt en kongeboa. Der kendes mindst 10 forskellige underarter af kongeboa, og de kan have meget forskellige farver og mønstre. De lever alle i Mellem- og Sydamerika, de nordligste finder man i Mexico, de sydligste i Argentina og Paraguay.

De største kongeboaer bliver næsten 4 meter, men på nogle små øer har de udviklet sig til spinkle dværge på bare 1 meter. Kongeboaer er meget populære blandt slangeentusiaster, blandt andet fordi der er fremavlet mange farvevarianter. Det kan i det hele taget være svært at se forskel på underarterne, så jeg lod en af vores eksperter kigge nærmere på dine fine og skarpe billeder.

Han fortæller, at det er et eksemplar af den underart, der har det videnskabelige navn Boa constrictor imperator. Undertiden kan man se den omtalt på dansk som kejserboa, selv om det altså er en kongeboa. Både dens mønster, den blege farvetegning og at den er set i Mexico peger på denne. Det er en af de mindre til mellemstore underarter, som typisk bliver mellem 1,3 og 2,5 meter og vejer omkring 6 kg. Hunnerne er de største og tungeste.

Han fortæller også, det må være en ung slange, hvis den måler 1 meter, og at den ser både rask og forholdsvis velnæret ud. Det er i øvrigt ret usædvanligt at finde sådan en fyr i dagslys midt på et træ. Boaer er nataktive dyr og holder sig normalt skjult under blade eller hænger højere oppe i et træ på en gren om dagen. Og så er den i øvrigt ikke farlig for mennesker – den kan dog give et ubehageligt defensivt bid, hvis man generer den for meget.

På det ene foto kan man se dens hale, som har et fint rødt mønster. Men så skulle du bare se halen på underarten Boa constrictor constrictor, som man finder i store dele af Sydamerika, dens hale kan være næsten lysende rød. Begge underarter finder man også tit i fangenskab, så næste gang du er i en zoologisk have eller dyrepark, skulle der være en vis chance for at støde på en kongeboa, og så er det bare med at kigge nærmere på halen.

Emner