29. maj 2015

Hvad er det for et allétræ, jeg har set på Mallorca?

Planter

Jeg er lige hjemkommet fra Mallorca, hvor jeg i nogle dage boede i Polenza. Langs en af vejene fandt jeg et træ, som blev brugt som allétræ. Jeg troede og håbede, jeg kunne identificere det, når jeg kom hjem, men dette er ikke lykkedes, hvorfor jeg vil høre om I kan hjælpe med dette. Stammen er forholdsvis glat og grå, spørger ​Flemming​.

Det er næsten lidt ærgerligt, at du ikke skulle til Mallorca her i maj eller juni, for så vil de alléer, hvor du har taget dine billeder, frembyde et ganske andet og imponerende skue. Der er nemlig tale om et træ, som man på dansk kalder mimose-jacaranda (eller palisandertræ, selv om der ikke er tale om ægte palisander).

Træets videnskabelige navn er Jacaranda mimosifolia, hvilket hentyder til de mimose-lignende blade (folia), og det tilhører trompettræ-familien. Hvis det står solrigt og lunt, sætter det en utrolig mængde blå, violette eller lavendelfarvede blomster. Hver blomst er op mod 5 cm lange og trompetformet og sidder i en tæt blomsterstand sammen med nogle gange hundredvis af andre blomster. I fuld blomst er hvert træ en sky af blå eller lavendel, og en hel allé må være et fantastisk syn.

Træets brune, affladede frugter er kapsler, som indeholder de vingede frø. Kapslerne kan blive op til 7-8 cm på tværs. Slægten Jacaranda omfatter 49 arter, som stammer fra de tropiske og subtropiske dele af Mellem- og Sydamerika samt øer som fx Cuba og Jamaica.

Men det er næsten altid mimosifolia, som er oprindeligt hjemmehørende i Bolivia, Paraguay, Uruguay og Argentina, man ser plantet i Sydeuropa, hvor den er ret populær. Den er indført mange steder på kloden, og i Sydafrika og Australien er den nogle steder gået hen og blevet en plagsom invasiv art. Og så vidt jeg kan se, findes den også som stueplante i Danmark. Men den tåler ikke kulde.