25. november 2015

Er dette et stykke af en elgs kæbe?

BESTEMMELSE

I kan måske hjælpe mig med at opklare, hvad det er, jeg har fundet. Jeg fandt den nær vores hus i en skov i Sydsverige. Mit eget bud er, at det er noget af kæben fra en elg, men hvad siger I, spørger Jonathan Rosenmeier, 10 år.

Det er lige, hvad det er: et stykke af en elgs kæbe. Mere præcist et stykke af overkæben, som er brækket af resten af kraniet. Tænderne til venstre på billedet er nogle af de bageste kindtænder, tanden til højre har siddet længere fremme mod snuden. Man kan godt fornemme, at der er tale om nogle solide bisser, og elgen er da også den største af alle hjortene. En stor elgtyr (en han) kan måle et godt stykke over 2 meter ved skuldrene og veje mere end 500 kg. De allerstørste elgtyre findes i Alaska og kan veje over 700 kg.

Man regner med, at der findes op mod 400.000 elge i Sverige, og de er blevet meget mere almindelige gennem de sidste godt 100 år. En gang imellem tager en svensk elg svømmeturen over Øresund til Nordsjælland, men de har ikke haft held med at grundlægge en ny dansk bestand. I 1972 drev der endda en elgtyr i land ved Hanstholm, og den stammede nok fra den norske bestand.

I sidste uge blev en lille flok elge sat ud i Lille Vildmose i Himmerland. Hvis de trives, vil det være første gang i cirka 5000 år, at vi har en dansk bestand. Vi havde mange store elge i landet i fortiden, hvor de sammen med uroksen måske var det vigtigste jagtbytte i jægerstenalderen. Elgene forsvandt, da landet blev delt op i mindre øer. Først uddøde de på Sjælland, så Fyn og til sidst i Jylland.

Her til sidst vil jeg gerne lige rose dig for billedet. Det er ikke bare skarpt og velbelyst, hvilket er en meget stor hjælp for os, der skal finde ud af, hvad der er tale om, jeg synes faktisk også, at det er ret smukt.