21. oktober 2015

Hvorfor bliver nogle kastanjer hvide?

Planter

I Ballerup fandt vi en masse kastanjer, men under et af træerne fandt vi noget, vi aldrig har set før – hvide kastanjer. Vi ledte videre og fandt, under det samme træ, både normale, hvide og brogede kastanjer. Er det et normalt fænomen, og hvad skyldes det, spørger Emil Kruse, Frederiksberg.

Jeg har selv fundet kastanjer, der havde hvide pletter, men slet ikke store som jeres. Og jeg kan heller ikke huske, at jeg nogensinde har fundet mange af dem.

Nu er det jo ikke ægte kastanjer, dem man kan spise lune med smør og salt, man kan se på billedet. Det er hestekastanjer, som er langt mere almindelige i Danmark. De kan ikke spises uden videre og anses for giftige for mennesker (selv om man nogle steder i verden spiser dem efter en grundig behandling og afgiftning). Hjorte kan dog nedbryde giftstofferne og æder dem gerne. Hestekastanjer er derimod rare at røre ved, dejlig glatte, og så er de gode at lave kastanjedyr af.

Der er tydeligvis et eller andet, der er gået galt under modningen af jeres kastanjer. Kastanjerne er de befrugtede frø, som dannes inde kapslerne, som er grønne og piggede. Som regel modnes kun et enkelt frø (kastanje) i hver kapsel, men undertiden sidder der op til tre sammen. Når kastanjen er modnet, åbnes kapslen, og kastanjen falder til jorden, som regel med en fin mørkebrun skal, bortset fra et mindre område med en mere grålig, næsten træagtig overflade.

Men en hestekastanje har ikke altid haft den glatte, brune skal, den får sin farve og bliver hård, mens den er i kapslen. Farven stammer fra stoffer, der dannes og ophobes i skallen. Der er tale om en lang række forskellige stoffer, men det er nok især nogle af dem, man kalder tanniner, som giver den brune farve. Tanniner kan man fx lave blæk af, og det er tanniner, der giver rødvin farve. Tanniner kan med tiden klumpe sig sammen, hvilket giver en endnu mørkere skal.

Jeg vil tro, at jeres kastanjer kan være faldet ud af kapsler, der af en eller anden grund har åbnet sig, før de var modne, og inden skallerne var færdigdannede. Måske har træet været sygt, mange danske hestekastanjer er angrebet af en mystisk bakteriekræft, og måske har de ikke haft næring og energi nok til at fuldføre modningen. Det kan også tænkes, at en mutation har lavet kludder i de ret indviklede kemiske reaktioner, der finder sted, mens et frø modnes, og måske er der bare ikke dannet nok tanniner.