19. oktober 2015

Hvilket dyr stammer dette kranie fra?

Bestemmelse

Jeg har fundet kraniet i en skov ved Virum. Kraniet er 15 cm langt og 9 cm højt. Hvilket dyr mon det er, spørger Filip Rosted, 4 år, og Mormor.

Det er et rådyr, nærmere bestemt en rå, det vil sige en hun. Rådyret er vores mindste hjort med et kranium, der er på størrelse med en pænt stor hunds. Havde det været kraniet fra en buk, som man kalder handyret, havde der været to kraftige udvækster i panden lige over øjnene, hvor geviret sidder fast.

Kranier fra kronhjorte og dådyr er større og mere langstrakte med længere snuder. Snudepartiet mangler godt nok på det kranium, du har fundet, men man kan godt ane, at det er ret kort og relativt højt, hvis man ved, hvad man skal kigge efter.

Man kan se, at alle seks kindtænder er brudt frem i begge sider af overkæben, og det betyder, at dyret var mindst lidt over et år gammelt, da det døde. De bageste kindtænder ser ikke ud til at være særlig slidte, så det har på den anden side ikke været et gammelt rådyr, måske højst fire år. Men det er sådan set en pæn alder for et rådyr. Mange dør før fireårsdagen, og kun få bliver 10 år eller ældre, og de har slet ikke så flotte tænder som den her. De kan nok højst blive omkring 17-18 år gamle.

Det er ikke godt at vide, hvad der har taget livet af dyret. Måske har det været sygt eller underernæret. Mange rådyr bliver dræbt eller såret i trafikken. Løse hunde kan dræbe rådyr, mens det kun sjældent sker, at ræve overmander voksne rådyr som det her. Havde du fundet kraniet i Jylland, havde der været en lille chance for, at en ulv havde nedlagt rådyret. Undersøgelser fra Tyskland viser, at deres ulve først og fremmest jager kronhjorte og især rådyr, der kan udgøre over halvdelen af kosten.

 

Emner