16. januar 2015

Taber klovbærende dyr deres klove en gang imellem?

Naturfund

På en tur med hunden stødte jeg på to hylstre, der kunne minde om "negle" til en koklov. Jeg har ikke hørt eller set det før (jeg er 60 år), og mine naboer har heller ikke set det før. Jeg vil gerne vide, om køer taber "neglene" en gang imellem? Kan det være et rådyr, spørger Jens Olsen.

Normalt går klovbærende dyr ikke sådan og taber deres klove eller negle, om du vil. Klove (og hove) er fortykkede hornagtige negle, som bærer hele dyrets vægt under gang og løb, og det ville ikke være praktisk at kaste dem fra tid til anden. Tværtimod ser man nogle gange, at ømme og følsomme klove og hove udgør et alvorligt handikap for dyrene ved visse sygdomme, og helt uden klove ville de hurtigt gå til og fx blive taget af rovdyr.

Det er nok mest sandsynligt, at det er klove, som har ligget tilbage, når en jæger har parteret sin fangst (hvis de altså stammede fra en af de hjorte, der jages i Danmark), eller måske fra en slagtning af et får, et svin eller en ged. Knoglerne er nok blevet spredt for vejr og vind af hunde og vilde rovdyr og er blevet gnavet i stykker, og selv om din hund åbenbart godt kunne æde dem, er klove nok ikke det mest efterspurgte stykke af dyret.

Hvis klovene var meget små, kan de måske være udstødt under en dødfødsel. Når klovdyr føder døde fostre, ser man ofte, at klovene har løsnet sig (sammen med hårene i pelsen). Man kender også til hudsygdomme, hvor klove – og hos heste hove – løsnes eller slet ikke dannes.

Hvis dyret indtager store mængder af stoffet selen, kan det medføre en forgiftning, som fører til tab af klove eller hove. Sygdommen blev allerede beskrevet af Marco Polo under hans rejser i Kina i 1200-tallet, og den er i moderne tid fundet fra USA til Kina og fra Irland til Sydafrika. Hos os mennesker fremkalder selen-forgiftning ud over opkastninger og diarré netop tab af negle og hår.

Omvendt er selen dog livsnødvendigt i passende doser. Mængderne er som regel ikke store i dansk jord, og man giver tilskud af selen til kvier på græs. Så jeg vil ikke tro, at klovene stammer fra et dyr, der har ædt græs og blade med for stort indhold af stoffet. Jeg sætter mine penge på resterne af en slagtning.

Emner