8. august 2014

Tanden fra en grindehval

Bestemmelse

Hvad er dette? Det er en tand, som min mor vist nok har fået på Færøerne, og nu har jeg den i en halskæde. Men fra hvilket dyr stammer den fra? Spørger Christina Marita Dahl.

Det er næsten helt sikkert en tand fra en grindehval, og efter som tanden nok stammer fra Færøerne, er den nok fra arten langfinnet grindehval. Og grunden til, at jeg kan være næsten helt sikker på det, er den enkle, at du har været så flink at tage en tur forbi Zoologisk Museum, hvor et par af vores specialister kunne kigge nærmere på den og sammenligne med de tænder, som vi har tusindvis af i de videnskabelige samlinger.

Det er nemlig ikke så let at bestemme den slags ud fra et billede. Jeg selv troede lidt, at der var tale om en hjørnetand fra et rovdyr, måske en sæl. Men den passede altså bedst med tænderne i en af de mange kasser med grindetænder.

Mange tandhvaler har et tandsæt, der består af mange, relativt ens tænder som den, du har om halsen, det vil sige spidse og små i forhold til dyret (en langfinnet grindehval kan veje op mod 3,5 ton). Den langfinnede grindehval har op til næsten 50 tænder i munden mod vores 32 (med visdomstænderne). Nogle delfiner kan have mere end 250 tænder.