22. august 2014

Sociale egern

Bestemmelse

Ved vores hus ved Hallandsåsen i Sverige, har vi oplevet et par egern, som har ligget og solet sig på vores terrasse. De var ikke specielt skræmte - først da vi kastede en sten, vågnede de op. De gemte sig tæt ved huset under en stige og bag ved en brændestabel - ikke som de danske egern, rødlige med stor busket hale og meget mere sky, som gerne holder til i trætoppene. De svenske egern, der var mørkebrune, med en ikke helt så busket hale, var absolut ikke sky. Vi har tænkt på om det kunne være jordegern, men de var jo ikke stribede? Så hvad er det for pågående egern, vi har at gøre med? Spørger Anne.

Europæisk egern.

Jeg må indrømme, at jeg ikke tidligere har hørt om egern, der er flyttet ind på lofter, og jeg kan ikke rigtig finde noget om emnet på nettet. Men så er det jo godt, at vi på Statens Naturhistoriske Museum har en vidende mand, der gennem mange år har holdt øje med samlingerne af bl.a. pattedyr. Jeg sendte ham dit spørgsmål, og han skrev følgende:

”Det er ikke så usædvanligt, at egern bygger rede på lofter. Min afdøde mor boede sine sidste år i en etageejendom på tre etager. Jeg så jævnligt egern tage den lange kravletur op ad murstensvæggen fra buskadserne omkring huset og helt op til loftet. Fugerne mellem murstenene var rigeligt fodfæste for den lille fyr. Det gik susende stærkt med at komme op og ned. Klogt nok, da egernet jo var ekstremt eksponeret midt på en gul murstensvæg.

Den tillidsfulde adfærd spørgerne beskriver matcher fint, hvad jeg har oplevet der hjemme, hvor vi har haft ynglende egern i en stor, gammel stærekasse på den ene gavl. Ungerne var meget lidt sky – nærmest tillidsfulde og nysgerrige. Unge egerns hale er ikke så langpelset og busket som de voksnes – og den skandinaviske underart af egern har ydermere lidt mindre hale end den kontinentale underart, vi har her i landet. Så der er vist – alt i alt – ikke noget mystisk i det spørgeren har oplevet. Men jo nok nyt og spændende for dem – og det er jo herligt. De er i hvert fald opmærksomme iagttagere.”

Så det er altså nok ganske almindelige egern, der er tale om. At de ikke alle sammen er sky, det ser jeg hver dag hjemme i min egen have, hvor jeg sagtens kan tudse rundt, mens et egern sidder på få meters afstand og betragter mig. I øvrigt mener både min egernekspert og jeg selv, at egerns nuttetheds-faktor er alt for stor til, at man kan stritte sten efter dem.

Jeg har ikke kunnet finde noget om jordegern i Sverige, men man kender til flere små bestande af sibiriske jordegern i fx Belgien, Holland og Tyskland, og alle steder er der tale om undslupne dyr, og i nogle år fandtes der en mindre koloni af sibiriske jordegern ved Furesøen.

 

Emner