22. august 2014

Korsedderkoppers korte liv

Dyr

Forleden fandt vi denne på vort vindue mod syd, lige i middagsheden. Den sad midt i et stort flot spind og var selv af en vis størrelse, kroppens længde knapt 2 cm. Hvad benævnes den som, og er der et mere dansk navn til den? Spørger Poul og Karen Ovesen.

Jeg har vist jeres foto til vores edderkoppeekspert på Zoologisk Museum, og han skriver, at det er en korsedderkop, I har haft på besøg. Den er godt nok noget mere lys i sine farvetegninger end normalt for arten, men korsedderkopper kan variere meget, fra mørkt brun eller sort over lysende orange eller rødlig til sandfarvet - som i dette tilfælde - eller sågar grøn.

Korsedderkop. Foto af Matthias Zimmermann, distribueret under en CC BY-SA 3.0 licens.

Det er et pænt stort eksemplar, så det er helt sikkert en hun. Hannerne er meget mindre, kroppen bliver typisk bare 8 mm, og er desuden spinklere, og de laver ikke selv de store hjulspind. Hun er også ved at være gammel. Hun kravlede ud af sit æg sidste år en gang sidst på foråret, og nu har hun vokset sig stor. Måske har hun allerede parret sig, men hun har nok ikke lagt æg endnu, da hendes bagkrop er stor og udspilet. Efter æglægningen dør hun. 

Korsedderkop er meget almindelig i Danmark, og man ser den både i og nær huse, i skove og haver og i mere åbent land, hvor der er vegetation at lave spind i. Der er et par andre edderkopper i den familie, man kalder hjulspindere, som kan ligne korsedderkoppen. Kvadratedderkoppen kan have tegninger på ryggen, som ligner korsedderkoppens, men den har en næsten kugleformet bagkrop. Og hos marmoreret hjulspinder er bagkroppen bredest på midten, hos korsedderkop er den bredest fortil.

I øvrigt kan I da lige få dens videnskabelige navn med, Araneus diadematus. Det navn fik den i 1757 af den svenske naturhistoriker Carl Aexander Clerck, som må have ment, at dens farvetegninger på ryggen mere lignede et diadem eller en krone end det kors, der har givet den sit danske navn.   

Emner