18. august 2014

Karse på stranden

Planter

På stranden ved Langelandsbæltet lidt nord for Rudkøbing har jeg set adskillige eksemplarer af en plante, som det ikke er lykkedes mig at bestemme. Billederne blev taget for få dage siden. Jeg vil være taknemmelig, hvis nogen kan oplyse det danske og det videnskabelige navn på planten? Spørger Peter Ryom, Dr. phil. fra Rudkøbing.

Jeg burde nok ikke fortælle det, men jeg var ved at bevæge mig på afveje, da jeg forsøgte at sætte et navn på planten. Først tænkte jeg korsblomst, men så fik jeg den ide, at det måske kunne være noget i salturtfamilien, det ville passe meget godt med voksestedet.

Nå, men det korte af det lange er, at jeg måtte krybe til korset og spørge en af vores botanik-professorer. Det tog vel cirka 1 minut, så lå svaret i indbakken: ”Det er en strand-karse (Lepidium latifolium L.) som i DK er mest hyppig i Østersø-området.”

Det var altså med andre ord en art i korsblomstfamilien. Hele slægten karse (Lepidium) har små og uanselige blomster. Dem kan man ikke se på dine billeder, da strandkarse blomstrer i juli-august, men man kan godt fornemme, at det er nogle meget små blomsterknopper, der sidder i blomsterstanden.

Man kan også kigge på bladene, hvor de nederste, grundbladene, sidder på en lang stilk, mens bladene på blomstens stængel har en kort eller slet ingen stilk. Hele planten er glat, dvs. at den ikke har nogle af de fine hår, man finder på mange andre urter, og så vokser den frem fra en krybende jordstængel.

Som professoren sagde, er den mest almindelig i Østersø-området, og i Dansk flora fra 2006 kan man læse, at den er almindelig i de sydlige dele af landet. I resten af Danmark er den sjælden, og måske ligger dit fund på vestsiden af Langeland nogenlunde på grænsen af dens hovedudbredelse. Det vil man kunne læse meget mere om, når Atlas Flora Danica udkommer til november.

Det er en art, der spreder sig med menneskelig aktivitet, nogle steder er den tilsyneladende blevet sået eller plantet ud. I Norge, hvor den er meget sjælden, findes den kun i den sydøstlige del af landet, og man mener, at den er kommet til landet gemt i korn.

Det store ”L”, som findes lige bag det videnskabelige artsnavn i professorens svar, hentyder i øvrigt til, at det var den store svenske naturhistoriker Carl von Linné, der navngav den. Det var hans ide at tildele alle organismer et todelt navn (slægt- og artsnavn), så man dels kunne placeres entydigt i systematikken, og dels kunne udvikle et fælles system, så alle naturforskere lettere kunne tale sammen uden at bruge alle mulige lokale navne på arterne.