6. august 2014

Fossiler

Livet på jorden

Jeg har for nylig været på ferie på Ærø og fandt en meget mærkelig sten som jeg ikke kan forstå, hvorfor ser ud som den gør, da den ligner et øglekranium af en slags, der dog ser lidt slidt ud? Det er en sten som minder om noget kalkagtigt. Spørger Trine.

Jeg kan godt se, at det ligner et kranium fra en lille øgle, men det er det desværre ikke. Det ville ellers have været en mindre sensation.

Men det er sådan set et fossil, du har fundet, eller rettere, det er mange fossiler. Jeg burde ikke spille alt for smart uden at have haft stenen i hånden, men jeg er næsten helt sikker på, at du har ret i, at det er en kalksten. Man kan desuden se en masse huller og fordybninger i stenen. Det får mig til at tro, at den er dannet i en gammel havbund for meget længe siden ved at en masse små fossiler af havdyr, fx havsvampe og koraller, er blevet mast og limet sammen til den sten, du fandt på Ærø.

Jeg vil tro, at du kan se nogle små fine fossiler, hvis du kigger efter med en lup inde i hullerne på stenen, men de fleste af de sikkert tusindvis af fossiler er helt ødelagte og ikke til at kende. Det kan endda godt tænkes, at de store huller, som kunne ligne øjenhuler, i virkeligheden er lavet af store havdyr, som har gravet sig igennem den gamle havbund, før den blev hård som sten.