4. juli 2014

Det stammer fra ryddet skov

Natur og kultur

Hvorfor er der så mange byer, der hedder noget med rød, Birkerød, Allerød og hvad ved jeg. Hvad er det med den farve? Spørger F.S fra Valby.

Efterleddet rød er særlig almindeligt i Nordsjælland, hvor Birkerød og Allerød henholdsvis hentyder til en rydning i en birkeskov og en elleskov, mens Horserød betyder en rydning, hvor der har gået heste. Nogle steder er rød omdannet til endelserne rud (for eksempel Ubberud på Fyn) eller rod (for eksempel Eskerod på Djursland).

Der er flere efterled, der hentyder til rydninger, marker og bebyggelser. Rum, som også betyder rydning som for eksempel i Esrum, og naturligvis endelserne mark og marke.

Rup, som man ofte støder på på Fyn, for eksempel Tommerup (måske en mand, ”Tumes torp”), betyder bebyggelse og kendes fra det svenske torp (kan også findes som efterleddet i stednavne som trup og drup), mens endelsen bølle hentyder til enten landsbyer eller enkelte gårde.

Tved som i Egtved betyder også rydning, og vores vikingeforfædre tog ordet med til England, hvor der i dag er mange stednavne, der ender på thwaite. Løse stammer måske fra et ældre ord for skovlysning og findes især i navne fra øerne. Det er en af de ældste kendte efterled, som har rødder tilbage i de første århundreder efter Kristi fødsel. Men en gang i mellem betyder det faktisk lige det, man skulle tro, nemlig at mangle et eller andet. Sengeløse betyder faktisk stedet uden senge.