4. april 2014

Når vi gaber

Mennesket

Jeg vil gerne vide, hvorfor man får tårer i øjnene, når man gaber? Spørger Mia Hjortshøj.

Det kan skyldes flere ting. Men lad os lige kigge på, hvor tårer kommer fra, og hvad de gør i øjet.
 
Tårerne dannes i tårekirtlerne, som vi har to af, en i hvert øje. Den ligger oppe under det øvre øjenlåg, lidt ude på siden af øjet. Tårevæsken løber ned over øjeæblet og samles langs kanten af det nederste øjenlåg. Normalt dannes der ikke ret meget væske, men nok til, at den kan opsamle støv og andet snavs.

Photo credit: Photograph by Juanedc, España, distributed under a CC-BY 2.0 license.

Væsken ledes stille og roligt hen mod øjenkrogen, hvor alt det snask, væsken har samlet op, kan samle sig. Det kender man som søvn i øjnene. Væsken løber ind ved siden af næsen og samles i tåresækken, og herfra ledes den videre gennem en lille kanal ind til næsehulen. Er man ked af det, eller har man fået noget i øjet, fx et skarpt sandkorn, dannes der flere tårer, og man begynder at danne så meget væske, at den løber ud af øjet, man siger, at man græder.

Men der er jo ingen grund til at græde, bare fordi man gaber, så hvorfor løber øjet så over? Den simpleste forklaring er nok den, at tårerne presses ud af tåresækken på side af næsen. Når man gaber, strammes mange af ansigtets muskler, man kan fornemme, at ansigtshuden bliver stram, og man kniber endda øjnene sammen til smalle sprækker. Man skulle mene, at det ville trykke på tårekanalen, som er fyldt med væske, der har været gennem øjet. Tårerne presses altså ud som tandpasta af en tube, og på den måde kan tårerne så at sige løbe baglæns ind i øjet igen.

Det er også muligt, at væsken dannes som en ufrivillig refleks, når man gaber. Dannelsen af tårevæsken sker ubevidst og styres af en del af nervesystemet, som vi ikke selv kan kontrollere særlig godt med viljen. Måske skruer kirtlerne simpelthen op får tårerne som en del af gaberefleksen, som vi heller ikke er herre over. Hvis denne forklaring er den rigtige, løber tårerne altså den normale vej, fra kirtel og mod øjenkrogen. Så man må simpelthen lave et forsøg, der viser tårernes retning, for at kunne afgøre, hvilken forklaring, der er den rigtige, og måske er det i virkeligheden en kombination af de to.