19. september 2014

Verdens største vandfald

Jorden

I juli besøgte vi Victoria vandfaldene. Det var en våd oplevelse Vi er i tvivl om det er verdens største vandfald? Spørger Sam på 9 og Leo på 13 år.

Det kommer an på, hvad man mener med størst. Og det kommer endda lidt an på, hvad man forstår ved et vandfald.

Niagara Falls, Ontario, Canada. Foto af Saffron Blaze, distribueret under en CC BY-SA 3.0 licens.

Lad os først tage den slags vandfald, hvor vandet falder ud over en høj, lodret side, sådan som det fx sker i Victoriafaldet. Her indehaves rekorden nok af Niagara-faldene på grænsen mellem USA og Canada. Her forsvinder lidt over 2400 kubikmeter vand ud over kanten hvert sekund. Et almindeligt bassin i en svømmehal er typisk 25 meter langt og 10 meter bredt, og det har vel en gennemsnitsdybde på – lad os sige – 2 meter. Sådan et bassin kunne Niagara-faldene fylde på 0,2 sekunder. Tallet er et gennemsnit for et helt år, nogle gange flyder vandet meget stærkere, helt op til 6400 kubikmeter per sekund, andre gange svagere.

Til sammenligning drøner der ”kun” næsten 1100 kubikmeter gennem Victoriafaldet hvert sekund (i gennemsnit), men det er altså stadig nok til at fylde mere end to bassiner hvert sekund. Til gengæld er det nok et af de mest imponerende. Når strømmen er stærkest, danner det faldende vand en 1,7 km bred mur, den længste hos noget vandfald i verden.

Nogle vandfald består mere af en række større eller mindre strømfald. Boyoma-faldene i Den Demokratiske Republik Congo stækker sig over 100 km og dannes af syv mindre fald på omkring 5 meter hver. Her strømmer der i gennemsnit 17.000 kubikmeter vand igennem hvert sekund, det er syv gange så meget som Niagarafaldet. Det er ikke helt let at trække grænsen mellem vandfald i den klassiske forstand og strømfald, hvor vandet falder over en længere strækning, og der er flere af den sidstnævnte slags, som er langt mere vandførende end Niagara-faldene.

Det højeste vandfald, altså det hvor vandet skal falde længst, ligger i Venezuela i Sydamerika. I Angel Falls, eller på spansk Salto Angel, falder vandet i alt 979 meter over flere omgange, et af stederne er der et frit fald på 807 meter.

Det mægtigste vandfald nogensinde er nok Dry Falls øst for Seattle i den amerikanske stat Washington. Her strømmede der i slutningen af sidste istid næsten 2 millioner kubikmeter vand ud over en 120 meter høj klippe hvert sekund.