28. marts 2014

En sandstenskonkretion

Naturfund

Jeg er lidt nysgerrig for at vide om dette eventuelt er et fossil fra et dyr, eller om det bare er en sten? For mig ligner det jo utroligt meget et forstenet æg, men måske i kan hjælpe mig med at finde ud af det. Ægget eller stenen vejer 57,11 gram. Spørger Robin F. Iversen.

Det er desværre ikke et forstenet æg eller nogen anden form for fossil efter en levende organisme. Jeg kan sagtens følge dig i, at det ligner resterne af et æg med sit lysebrune indre omgivet af en mørk ydre skal, men det rigtige svar er, at der er tale om sammenkittet sand. Eller med en finere betegnelse, en sandstenskonkretion. Geologerne bruger betegnelsen konkretion om hårde knolde, der er dannet inde i jordlag, i dette tilfælde inde i sand. Ordet stammer fra latin og betyder nærmest sammenvokset.

Sammenvoksningen eller sammenkitningen af sandkornene sker ved, at et eller andet mineral i det vand, der findes i sandet, udfældes og så at sige limer sandkornene sammen. Den mørkere ydre skal har sikkert fået sin farve fra det jern, der har været opløst i vandet. Senere er det omgivende sand forsvundet, det er måske skylles væk af bølger, og konkretionen ligger tilbage som en sten.

Man kan finde konkretioner, der ligner din uhyre meget, i sandsten ved Hasle på Bornholm. Hvis den stammer herfra, er den omkring 190 millioner år gammel. Du nævner ikke, hvor du har gjort dit fund, men den kan meget vel være blevet ført med bølger og strøm til andre kyster i Danmark og Sverige. Man kender også sandstenskonkretioner fra meget yngre geologiske aflejringer, men det kræver en mere detaljeret analyse, end jeg kan præstere ud fra et foto, at for at afgøre, hvor din er fra.

Nogle gange dannes konkretioner omkring resterne af døde organismer. Flere steder i Danmark kan man fx finde de såkaldte krabbeboller. Det er kuglerunde konkretioner af kalk, der som regel er dannet omkring krabbeskaller eller kløer (eller nogle tilfælde rester af træ, snegle eller sågar ryghvirvlen fra en haj). 

Konkretioner kan dannes i mange forskellige aflejringer. Man har observeret strukturer på Mars, der ligner konkretioner som her på Jorden, og man mener, at de må være dannet på nogenlunde samme måde, af mineraler i det vand, der har været i Mars' grundvand.