14. februar 2014

Torskens ”blindtarme”

Dyr

På en fisketur forleden fangede jeg en torsk, som viste sig at have en masse blindtarme, da jeg rensede den, flere end normalt vil jeg tro. Hvad bruger den dem til? Spørger A. Hauser.

Hvis man kigger nærmere på indvoldene i en torsk, vil man bemærke, at der lige bag mavesækken og før den langstrakte tarm sidder en masse ormelignende udposninger, og jeg vil tro, at det er dem, du kalder blindtarme. Den anatomiske betegnelse er da også "caeca", hvilket netop betyder "blindtarme", og på engelsk kaldes de ofte "pyloric caeca", dvs. "blindtarme lige ved mavesækken" (pylorus betyder maveporten), som også er den betegnelse, man oftest finder på nettet.

Antallet varierer fra art til art. Torsk har mange, omkring 200, aborre bare tre og atter andre fisk slet ingen. Jeg vil tro, antallet også varierer fra torsk til torsk. Din fisk havde sikkert lige spist og havde fyldte blindtarme, som var særlig iøjnefaldende.

Man kan ikke sammenligne fiskens blindtarme med den, som man kender fra os selv eller de fleste andre pattedyr, hvor den sidder ved overgangen mellem tynd- og tyktarmen (klippegrævlinger har dog to). Hos mange planteædere, fx kanin og koala, er blindtarmen stor og fyldt med bakterier, som er med til at nedbyde kostens plantedele, mens den er relativt lille og ubetydelig hos rovdyr og fx menneske. 

Hos fisk sidder udposningerne længere oppe i mavetarmsystemet og indeholder ingen eller kun få bakterier, og hvilken funktion, de har, var allerede et problem for den græske filosof Aristoteles for mere end 2000 år siden. Han mente, at fiskens små blindtarme var et sted, føden kunne ophobes, forgæres og nedbrydes, altså nogenlunde som det sker hos en kanin.

Men da de ikke indeholder bakterier, sker der ingen forgæring, og nøjere undersøgelser har vist, at de simpelthen udgør er en del af tarmsystemet. Findelte fødepartikler ledes ind i blindtarmene, hvor de nedbrydes af enzymer, og hvor næringsstofferne optages. Man har beregnet, at langt størstedelen af torskens næringsoptagelse sker i de mange små caeca, og kun cirka 30% i den lange tarm. Og hos tun, hvor de er særligt talrige og store, menes næsten al næringsoptagelsen at ske i blindtarmene. Nogle forskere mener også, at de er med til at neutralisere den syre, som er blevet tilført i maven.

Emner